Norsk seger i världens rikaste lopp – i Dubai

TRAV

Firades vilt bland shejkarna efter loppet som är det mest vinstrika i världen

STOCKHOLM. Norskfödde William Buick, 26, skrällde i Dubai World Cup med Prince Bishop.

Hästen ägs av kronprinsen av Dubai.
Segern var värd drygt 50 miljoner kronor.
– Jag tror jag drömmer och väntar på att vakna, sa segerjockeyn.

I vintras blev William Buick kontrakterad av Godolphin-stallet och på lördagen tog jockeyn karriärens hittills största seger när han vann Dubai World Cup på Meydan Racecourse i Dubai.
Prince Bishop och William Buick sladdade länge i niohästarsfältet, men när väl löpningens äldsta häst fick marschorder var det som att de andra ekipagen stod still och den åttaårige valacken han flög fram över sanden till en överlägsen triumf.

För tränaren Saeed bin Suroor var det sjunde segern i Dubai World Cup som i år firade 20-årsjubileum.

För William Buick var det den första segern i världens mest penningsstinna lopp.

- Jag tror jag drömmer och väntar på att vakna. Jag kan inte tro det, sa segerjockeyn och fortsatte.

- Tack till hela teamet. Tack till shejk Hamdan för chansen. Jag kan inte förklara vad jag känner, det känns overkligt. Men hela teamet har jobbat hårt hela vintern, ett riktigt lagarbete. Jag är tacksam för att ha fått den här chansen.

William Buick är född och uppväxt i Eiksmarka i Norge där han bodde tills han var 15. Han har en dansk mamma och en skotsk pappa. Pappan Walter Buick var jockey och är flerfaldig skandinavisk jockeychampion. William Buick har brittiskt och danskt medborgarskap men ser sig själv som norrman.
50 miljoner till kronprinsen
Segerhästen Prince Bishop ägs av shejk Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, kronpris i Dubai, som därmed inkasserade sex miljoner dollar, drygt 50 miljoner svenska kronor, för segern.

Fjolårets Kentucky Derby-vinnare California Chrome blev tvåa och tjänade närmare 17 miljoner kronor medan Lea fick 8,5 miljoner kronor för tredjeplatsen.

Omkring 60 000 åskådare fanns på plats på Meydan Racecourse där världsartisten och sångerskan Kylie Minogue avslutade kvällen med en 90 minuters konsert.

Totalt reds nio löpningar under kvällen och det delades ut totalt en kvarts miljard kronor i det som kallas "world's richest day of horse racing".

Lars Ove Pettersson / Kanal 75