Detaljerna som gett jättesuccé

Publicerad 2015-10-28

Marcus Lindgren.

Efter en djup svacka – nu går Marcus Lindgrens proffsstall som tåget för dagen.

Här är detaljerna bakom succén: nytt foder, ny skoning via en ny hovslagare i Anders Hesselgren, samt förstärkning under träningen av proffstränaren Patrik Nygren.

– I somras började jag faktiskt att misströsta och ställde mig frågan vad som hade hänt? säger Lindgren till Trav365.

Minns du Bianca Ams seger med ”hela upploppet” på V86?

Inte?

Då kanske du minns Alkalizer Ams förkrossande V75-seger på Jägersro i lördags.

Båda hästarna tränas av proffset Marcus Lindgren, med licens på Halmstadtravet.

Efter en svacka som kom smygandes i våras – och som sträckte sig över sommaren – har Lindgrens hästar kommit igång på allvar.

– I somras började jag faktiskt att misströsta och ställde mig frågan vad som hade hänt? Då började jag kika på smådetaljer och vi har ändrat lite sedan dess, säger han till Trav365.

”Tillbaka till grundfilosofin”

Och det har gett resultat.

Totalt i år har stallet kört in 3,4 miljoner kronor.

Drygt 920 000 kronor av dessa har kommit in bara i oktober. Stallet har en sällan skådad form och totalt har det blivit sex segrar till stallet, två av dem på V75 och en på V86.

Detaljerna bakom succén:

– Bland annat har vi har bytt foder, ändrat lite på skoningarna, via en ny hovslagare i Anders Hesselgren, samt förstärkt med proffstränaren Patrik Nygren, som hjälper till med fortkörningen och utredningar under ett par dagar i veckan.

– Men framför allt bestämde jag mig för att gå tillbaka till min grundfilosofi, som handlar om hälsa och helhet; det gäller att såväl hästar som människor är i så fullständig harmoni och balans som möjligt, för att det ska bli optimala resultat. Handfast handlar det om att se och lyssna till varje individ så mycket som möjligt, ingen industri i träningen eller den dagliga hanteringen. Och kombinationen av denna återgång till hur jag ledde arbetet under min tid som amatör, kombinerat med de förbättringar i själva träningsupplägget som jag lärt mig under åren i Halmstad, tror jag är orsaken till att det flyter på så bra för dagen.

Lindgren har varit omgiven av bra- och kompetent personal tidigare, det är något han är noga med att påpeka.

– Jag vill poängtera att vi har haft bra hovslagare och catchdrivers tidigare också, men som tränare är det en stor fördel om man ”pratar samma språk” som sina hovslagare och hjälptränare. Och just för mig och Peter (förstemannen Peter H Sjöberg, reds anm) passar upplägget med Anders och Patrik jättebra. Vi har samma intressen kring travet och har en väldigt bra dialog.

Ny unik specialskoning

I slutet av augusti skrev Trav365 om att Marcus Lindgren och hovslagaren Anders Hesselgren skulle starta ett unikt projekt ”Stall Andra Chansen”. Hesselgren har tidigare visat sig kunna göra underverk med "problemhästar”, ett talande exempel är hästen Jasper Lane som han, enligt sin skoning, gjorde skadefri och tog ända upp till gulddivisionen, den högsta klassen inom travets elitserie, V75.

– Den skoning som jag och Anders vill jobba med handlar grovt förenklat om att sko hästarna efter deras överrullning, alltså när hästarna sätter ner sina framhovar ska de rulla över enkelt. I vissa fall får man vinkla om fötterna litegrann, så att det blir lättare att rulla över in i nästa steg. Det är det som är basen, kan man säga.

– Sedan har vi redan småtestat lite som i "Stall Andra Chansen” med vissa hästar i stallet. Några som varit lite småskadade eller haft specifika problem. Där har vi gjort lite större omstrukturering och ett bra exempel är Bianca Am. Hon har haft ett specifikt problem med vänster framfot under flera år och hon har fungerat väldigt bra med Anders nya sko.

”Vill ha in ytterligare tre hästar...”

Med tanke på den senaste tidens framgångar, i och med det nya konceptet vad gäller träning och skoning, så känner herrar Lindgren och Hesselgren att det är läge att satsa vidare på deras nya unika idéer.

– Allt sammantaget känner vi verkligen för det här och vi har startat ett bolag ihop där det ska göras slag i saken med ”Stall Andra Chansen”. Vi vill ha tag i ytterligare tre halvskadade eller skadade hästar, med kapacitet för att ta sig till gulddivisionen, som vi vill köpa in. Vi tror att vi är något på spåren och vill testa.

– Vi har redan en sån häst i full träning, det är Campo Dell Oro, som blev skadad hos Thierry Duvaldestin i Frankrike i våras. Det är en fransk treåring efter Ganymede. Den påminner mycket om Amour du Coglais, men har nog ännu högre kapacitet, och vi är väldigt tacksamma för att Anders (Courant, reds anm) gav oss chansen med honom.

Med allt det här inbakat i stallet ser Marcus Lindgren mycket ljust på framtiden.

– Kanske viktigast av allt, så har vi ett väldigt bra gäng med hästskötare som jobbar med stallets hästar; utan deras kompetens och engagemang står vi oss slätt. Efter alla småkorrigeringar tror både jag och Peter att vi har rätt bra chans att höja våra resultat ytterligare under nästa år. Det blir spännande, bara hästarna får vara friska!

Följ ämnen i artikeln