Trav

”Vi har inte gjort något olagligt”

Åke Svanstedt tillsammans med sin stora stjärna Torvald Palema.
Åke Svanstedt tillsammans med sin stora stjärna Torvald Palema.

TRAV

Jagar du 65 miljoner kronor i V75:s dubbeljackpott?

Då kan det vara läge att ta rygg på Åke Svanstedt.

På lördag har han det väl förspänt hemma på Axevalla.

– Jag har flera som kan vara med i segerstriden, säger Svanstedt.

Han har upplevt en turbulent period de senaste månaderna.

Anklagelserna om att ha använt ”grisfösare” på hästarna har varit tunga.

Åke Svanstedt har varit rejält utsatt i media och utredningen fortsätter.

– Jag har fortfarande inte hört någonting alls. Varken STC, polis eller åklagare har kontaktat mig. Jag tycker framförallt att det är konstigt att ingen från travförbundet har hört av sig. Jag verkar vara den sista de vill prata med, säger Åke Svanstedt.

Kammaråklagaren Anders Gustafsson i Skövde har varit på kurs i två veckor och ärendet har legat nere under tiden. Nu är han tillbaka igen och jobbar med fallet.

– Jag har tidigare skickat iväg direktiv till polisen om att de skulle hålla förhör med ytterligare vittnen. Men nu har jag precis kommit tillbaka och har inte hunnit gå igenom posthögen. Jag vet ännu inte resultaten av dessa, säger Anders Gustafsson.

Åke Svanstedt har ännu inte delgivits misstanke om något brott. När kommer besked om ärendet leder till åtal eller läggs ner?

– Om ett par veckor skulle jag tro. Just nu kan jag inte säga att det lutar åt varken det ena eller det andra hållet. Vi fortsätter med förundersökningen tills vidare.

”Är oskyldigt anklagad”

Åke Svanstedt vill själv inte kommentera fallet närmare i detalj. Han hänvisar till sin advokat Leif Silbersky men gör precis som tidigare följande uttalanden.

– Jag vill återigen poängtera att jag är oskyldigt anklagad. STC och TV4 har skadat mig, min personal och mitt företag genom sitt agerande. Det känns väldigt tråkigt men jag har inte gjort något olagligt, säger Svanstedt.

Januari en rekordmånad

Den trista historien verkar dock inte ha påverkat stallets framgångar negativt. Hittills i år har det blivit 36 segrar och 2,6 miljoner kronor i inkörda pengar. Segerprocenten ligger på fina 21 procent för hästarna.

– Jag tror nästan att januari var en rekordmånad för stallet. Vi brukar ligga väldigt lågt under vintermånaderna. I fjol var hästarna också sjuka under januari och februari. De som nu är igång och startar har gjort det riktigt bra, säger han.

– Det man även önskar är att de skulle tävla lite bättre på V75. Vi har visserligen tagit två tränarsegrar i år men i lördags räckte inte hästarna till. Vi får hoppas på bättre utdelning nu till helgen.

Hur är läget med stjärnor som Torvald Palema och nyförvärvet Snazzy Hot Rod?

– Torvald Palema känns väldigt bra. Jag tycker faktiskt att han är fräschare och finare nu än förra året. Det är möjligt att han redan då kände av skadan i kotan som han fick senare. Jag har kört ett rundbanejobb efter 1.26 och hästen ska snart kvala på Åby. Om han känns bra är det meningen att han ska starta i Olympiatravet. Men eftersom han vann i fjol är han redan klar för finalen.

– Snazzy Hot Rod känns som en jäkligt bra häst. Det är den bästa vi har köpt ifrån Nordamerika. Han tränar på bra och gör förhoppningsvis debut i mitten av april. Jag hinner inte få honom klar till Olympiatravet utan vi siktar mot Elitloppet. Jag tycker att hästen känns så pass bra att det är realistiskt att ha det som mål.

En av stallets stjärnor Finders Keepers gör V75-comeback på lördag. Han floppade i två Frankrike-starter. Vad hände där?

– Han uppträdde konstigt i Frankrike. Hästen betedde sig som en liten ettåring när han kom ut på stora Vincennes. Det var inte alls samma tuffa häst som tidigare. Normalt är han alltid hingstig och skrikig men nu var han tyst och lugn. Han vek ner sig psykiskt helt enkelt och var alldeles för snäll.

– Annars hade hästen tränat bra länge och vi hade faktiskt siktat på Prix d'Amerique. Men det märktes tydligt att han inte trivdes där och det var nästan sämre i den andra starten. Nu har han varit hemma ett tag och är återigen sig lik. Han känns bra i jobben och normalt sett borde det här vara en bra uppgift. Men jag tycker ändå att hästen är lite svårbedömd med tanke på senaste insatserna.

Du har ytterligare sju hästar med på V75. Kommentar till dem?

– Teaser Elegance (V75-1) var lite ofräsch i senaste starten och är behandlad. Han känns bra i jobben och det är en häst med hög potential. Har ett dåligt läge och möter Rocket Power som väl är i bättre form än min häst. Normalt sett borde han vara med där framme.

– What's Going On Ås (V75-2) fick ett tufft lopp senast och var inte så dålig ändå. Hon har känts fin i träningen en tid men får väl svårt att vinna. Hon får smyga med till en hygglig placering.

– Benny Palema (V75-3) ville jag prova i ledningen senast men det blev en för tuff öppning. Han är annars på gång och får väl sikta på rygg ledaren igen. Då kanske han kan lifta med till en plats.

”Gjorde ett kanonlopp senast”

– Indiana Brave (V75-5) var jättefin i senaste starten. Hästen fick ett tufft lopp och fullföljde strålande. Täta starter nu och jag hoppas att hon ska klara av det. Tar hon det på rätt sätt kan hon vara ännu lite bättre nu eftersom hon hade haft ett uppehåll inför förra loppet. Jag tror att den långa distansen passar bra och hon kan nog vara långt framme.

– Stardust Night (V75-5) gick bakifrån för första gången senast i min träning. Hon gjorde ett kanonlopp och har toppform för dagen. Den långa distansen är heller ingen nackdel. Gör hon om senaste insatsen kan hon vara med i striden.

”Lika bra med skor som barfota”

– Gratiano (V75-6) har gjort två starter för mig och gått bra båda gångerna. Senast fick han "dödens" men kämpade tappert och förlorade knappt. Det känns som en bra häst men nu möter han tuffare motstånd än på slutet. Dessutom är läget iskallt med spår elva över 1600 meter. Normalt sett blir det svårt att vinna och det krävs stenhårt tempo och mycket tur för att han ska komma till.

– Cash Winning Vita (V75-7) gjorde ett bra lopp i lördags. Jag satt kvar på sista långsidan och han fick fritt sent. Hästen gick med full fart över mål och det var en nyttig genomkörare. Det blir lite tätt mellan starterna men jag hoppas att han tar det bra. Hästen kan öppna rejält bakom bilen men det är lite olika från gång till gång. Vi får se hur upplägget blir här och han går bra bakifrån också. Han kommer även att tävla med skor precis som senast. Den här hästen har visat att han är lika bra med skor som barfota. Jag tror att han är med i striden, säger Åke Svanstedt.

Hur blir balansen på dina övriga V75-hästar?

– Det beror på hur vädret blir. Prognosen säger att det ska bli upp till 15 grader kallt i veckan och i så fall måste de gå med broddar i bakskorna. Vi får avvakta fram till lördag och se hur banan blir.

Michael Carlsson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!