Hultman: Är underskattad

TRAV

Här är startlistan till miljonloppet i Kanada

Stefan Hultman är på plats i Toronto.

Natten till söndag svensk tid kan Triton Sund vinna 2,5 miljoner kronor i Maple Leaf Trot.

– Hästen är underskattad här borta. Men stämmer det kan han överraska, säger Hultman.

Foto: KANAL75
Stefan Hultman och Triton Sund.

Sent på torsdagskvällen landade Stefan Hultman och Örjan Kihlström i Kanada. På lördag körs finalen av Maple Leaf Trot på Mohawk-banan utanför Toronto. Triton Sund var den ende av tre svenska hästar som kvalade in till finalen. Han gjorde det via en andraplats i försöket då han kördes av Jörgen Sjunnesson.

– Han var sådär i försöket men jag visste samtidigt att han inte hade full form. Jag hade tränat hästen på det viset att han skulle vara på topp i försöket. Hade det varit en final direkt hade jag gett honom ett ordentligt snabbjobb istället. Men med det här loppet i kroppen kommer han att gå framåt rejält till finalen, säger Stefan Hultman till Trav365.

Hur är läget med hästen efter veckan som har gått från försöket?

– Rapporterna från skötaren är goda och han har ätit och druckit precis som han ska. Han har bara fått lugna motionsturer under veckan och känns fin. Vi är precis på väg ut till banan nu för att titta till honom.

– Det är rätt så varmt här, runt 25 grader, fast det är mer kvalmigare än hemma i Sverige. Lutftfuktigheten är ganska hög. Enligt prognosen ska det bli regn till helgen och det tror jag bara är bra.

Vad säger du om chanserna i finalen?

– Det lutar åt att vi inte kan köra barfota eftersom banan är så hård. Här i Nordamerika är den ofta rena asfalten och det är inte speciellt vanligt att man tävlar barfota. Jag trodde att det hade blivit bättre de senaste åren men de är fortfarande hårda.

– Han kommer dock inte att gå lika tungt balanserad som i försöket. Så trots att det blir skor blir det en form av racerbalans. Sedan får vi hoppas på att det blir hårt tempo. Hästen kommer som sagt att gå framåt rejält och stämmer det tror jag att han kan överraska. Efter insatsen i försöket är han inte så betrodd här borta. Därför slår vi lite ur underläge och det passar oss bra.

– Det är stenhårt motstånd men jag tror absolut att han är bland de tre, fyra främsta, säger Stefan Hultman som senare under dagen är på väg ut på andra sevärdheter.

– Jag och Örjan ska åka och titta på Niagarafallet. Det ligger ungefär en timmes bilresa härifrån och det ska bli kul. Det är roligt att få se lite annat än bara trav när man åker så långt, säger Stefan Hultman.

Ska ta revansch

På måndag landar han i Sverige igen och är redo för nästa storlopp. På tisdag startar Jaded i Hugo Åbergs Memorial från ett perfekt läge. Han vann spårlottningen och ska nu försöka få revansch på Torvald Palema från Elitloppet.

– Jaded var inte som bäst i Årjäng men det fanns orsaker till det. Vi tog av honom skorna precis innan himlen öppnade sig och det var inte så bra att köra barfota på den banan som blev efter allt regnande. Han har känts fin i jobben efteråt och kommer att vara bättre på tisdag.

– I mina ögon är Jaded Sveriges bästa sprinter och från ledningen blir han en svår nöt att knäcka för de andra. Han är ju snabb ut och kommer att ha sin racerbalans barfota runt om. Torvald Palema är en fantastisk häst men jag har förhoppning på revansch nu när vi fick ett så bra spår, säger Hultman.

Michael Carlsson, Minimedia