Lähdekorpi kan göra comeback

TRAV

Kari Lähdekorpi chockade trav-Sverige när han beslutade att sluta som travtränare.

Nu är den före detta stortränaren hemma i Sverige för utvärdering – och han stänger inte dörren för en ny tränarkarriär.

– Men inget är bestämt, klargör Lähdekorpi tydligt.

I april gick en av Sveriges största och framgångsrikaste tränare, Kari Lähdekorpi, ut med bomben att han skulle sluta som travtränare.

– Det är ingen dans på rosor att vara tränare i det här landet, berättade han då.

Den första juni i år blev det realitet. Alla hästar på Lähdekorpis lista flyttades då över till Stefan Perssons som tog över den stora tränarrörelsen på gården i Halmstad.

”Ska prata om läget”

Lähdekorpi flyttade då till Finland, men nu är han hemma i Sverige- och på gården i Halmstad för utvärdering med sin största hästägare och Stefan Persson, om hur sommarmånaderna har gått.

– Vi ska ha möte och höra lite. Man ska veta att det är dyrt att avveckla en rörelse, det är inte billigt. Vi ska prata om läget, säger Kari Lähdekorpi.

– Jag har inte blandat mig i någon gång under sommaren. Men nu ska vi diskutera hur vi ska göra i fortsättningen. Vi har två gårdar i Halmstad och 95 boxar, så det är lite att fixa med.

Ska du bli tränare igen?

– Inget är bestämt. Jag är inte sugen på att börja träna igen. Men jag har alldeles för mycket egna hästar (cirka 35 stycken) fortfarande, det är inte så lätt ekonomiskt, det vet alla som äger så mycket hästar.

Har du saknat att vara travtränare?

– Nej, det har jag inte. Det är praktiska saker som gör att det kan bli förändringar i framtiden, säger Kari och fortsätter:

– Det är fruktansvärt svårt att vara så stor hästägare och ha varit tränare, men att nu bara stå vid sidan och titta på. Det är som att Stefan Melander skulle lämna sina hästar till Stig H Johansson. Jag tror inte att han hade klarat det i två dagar.

– Jag är helt övertygad att Stefan är bättre tränare än vad jag är, men när man har bestämt allt i 20 år och sen helt plötsligt gör man ingenting, det är svårt.

”Aldrig visat intresse”

Under sommaren har Kari varit i Finland och medverkat en del i finsk trav-tv, något han gärna fortsätter med.

– Det är alltid roligt och det kan bli lite mer i höst/vinter. Jag kanske inte kan påverka finskt trav, men jag försöker. Det är mycket jag inte begriper där. Det är många som gnäller i Sverige, men Sverige ligger långt före Finland.

Svensk trav-tv då?

– Nej, de har aldrig visat något intresse för mig, säger Kari Lähdekorpi.