Baryards okända nysatsning: ”Det krävs en kvinna”

avPatrik Fernlund, Minimedia

TRAV

Här är ryttarstjärnans nya satsning – på trav.

Nu kan Malin Baryard, 37, ha en ny stjärnhäst på gång.

– Jag är väldigt imponerad, det ser lovande ut, säger Baryard till Trav365.

37-årige Malin Baryard är en av absolut största ryttarstjärnorna i modern tid och har genom sin karriär firat enorma framgångar, bland annat med hästen Butterfly Flip som blev rankad etta på världsrankingen 2003. Duon har tillsammans varit med och vunnit lagsilver i EM, VM och OS.

Malin Baryards pappa, Pelle Baryard, har länge haft ett stort travintresse och har ägt många travhästar. Han har nu lockat med dottern på en treårig häst tillsammans med veterinären Nicolas Dimitri och travtränaren Timo Nurmos som under måndagen debutvann på Örebrotravet – helt överlägset.

”Var okörd”

Hästen heter Romeo Lavec och kunde tillsammans med Erik Adielsson vinna 20 000 kronor med sex längder. Adielsson tog tidigt hand om ledningen, och sedan var det spel mot ett mål. Ryttarstjärnan är glad, och imponerad, över hästens fina insats.

– Jag har faktiskt inte sett loppet men av det jag hört är jag väldigt imponerad. Han var okörd. Det är en mörk fux som har en väldigt fin stamtavla och han verkar väldigt lovande så det är roligt. Jag får åka och hälsa på hästen, men jag måste ha tid till det också. Men jag ska åka och kolla när han springer, det ska jag definitivt göra, säger Malin Baryard till Trav365.

Hur stort är ditt intresse för travsporten?

– Min pappa är väldigt travintresserad och har alltid varit det. Jag har hängt med honom och varit med i ATG:s olympiateam i många, många år och jag är med och kollar ofta. Hästar är min passion, så det är väldigt kul att få vara med på en häst som vinner. Det krävs en kvinna i teamet för att få till det här känns det som, säger hon och skrattar.

Vad är det roliga med trav?

– Det är en ganska så tydlig sport, först i mål vinner om du springer i rätt gångart. I hoppning och dressyr är det inte lika enkelt. Sen är spelet en krydda.

”Dålig på att spela”

Just att spela på trav är något som Baryard gillar. Varje gång hon går på trav lägger hon en slant på hästarna.

– Jag gillar att spela, även om jag är väldigt dålig då jag går för mycket på känsla. Det är en rolig krydda i travet. Jag spelar aldrig då jag inte är på plats. Jag vill göra hela grejen, gå till kassan och spela och så vidare.

Har du vunnit något på spel?

– Jag fegar för mycket. Jag litar inte på hästarna så jag spelar med för små insatser.

Finns det några likheter mellan hästhoppning och trav?

– Ja, det är att det är hästar och det är inte alltid så himla lätt. Det är individer och personligheter, det är aldrig självklart med hästar, säger Malin Baryard till Trav365.