Så vann vännerna storvinsten på V75: ”Var en upplevelse”

avMadeleine Brohlin, Minimedia

TRAV

Ove Bylund och hans vänner spelade in 10 miljoner på V75 – bjuder på speltips till lördag

1 av 3 | Foto: ALN
Gänget bakom Super Light firar på travgalan.

Ove Bylund och hans vänner har haft fantastiska framgångar på travet.

Deras stjärna Super Light sprang in 11 miljoner kronor.

Dessutom spelade succégänget in drömvinsten på V75.

– Det var en upplevelse som få får vara med om, säger Ove Bylund.

Gänget bakom Super Light kan se tillbaka på några otroliga år inom travet – både på tävlingsbanan och spelet.

Tillsammans äger de den pensionerade stjärnan Super Light som under sin karriär sprang in över 11 miljoner kronor för tränaren Jörgen Westholm.

”Skickligt gjort”

Tidigt under hästens karriär spelade hästägarna in storvinsten tillsammans. Det var vid V75-tävlingarna på Åbytravet 2002 som de vann omkring 10 miljoner kronor tillsammans.

–  Det var en av oss i gänget som hade gjort systemet. Det var riktigt skickligt gjort av honom. Det var ett reducerat system, det var inte så vanligt på den tiden. Men nu förekommer det ofta. Vi var ett gäng från bland annat Valbo, Sandviken, Västerås och Sundborn. Vi lärde känna varandra genom bolaget som vi hade, säger han.

Delade på miljonerna

– Vi fick 625 000 kronor var och vi var 16 stycken som delade på pengarna.  Vi hade lagt 50 kronor var. Det skulle vem som helst kunna göra. Så det var inget stort spel, men att vi var flera som gick ihop gjorde att systemet blev stort, minns han.

”Var fantastiskt”

Gänget hade en hästägarträff hemma hos Jörgen Westholm den lördagen.

– Vi var på träningcampen hos Westholm. Vi brukade ha möten och aktiviteter alla delägare. Vi såg tre lopp på campen och sedan lyssnade vi på två lopp på radion när vi satt i bilen – då hade vi fem rätt. Då sa en av killarna som var med att vi ser resten hemma.  Så var och en såg de sista loppen framför tvn.

Hur var känslan att sätta alla rätt och vinna så mycket pengar?

– Det var fantastiskt. Jag var företrädare för bolaget och vi höll på att bli nedringda. Vi hade inte någon inlämning i Sala där vi var hos Westholm så jag fick ringa hem till en kille, på en knastrande mobiltelefonledning skrev han ner raden och i sin tur lämnade han in. Vi var otroligt nervösa innan vi kollade på kupongen och såg att det var rätt. Men det var det.

Hur firade ni?

– Det blev uppmärksammat och nyheten om vinsten spred sig fort. Rommetravet gratulerade oss och dagen efter bjöd de in oss på restaurangen.

Vad har alla gjort för pengarna?

– Det är ett förnuftigt gäng som nog har använt pengarna till rätt saker och hittat på något. Sett över ekonomin, löst lån, gett till barn och barnbarn. Några bytte bil och så.

Gått till avel

I dag har deras stjärna Super Light slutat tävla och gänget hörs inte lika ofta.

– Var och en spelar själva nu. Vi har Super Light kvar i ägo men han är i Italien på avel. Det är bra med hästen, även om det går lite trögt med avelsverksamheten. Det har gått lite segt, men vi tröstar oss med att Super Light var lite sen också. Vi hade 32 stycken avkommor i första kullen – de har sprungit in 410 000 kronor totalt, säger han.

Till helgens V75-tävlingar tippar Ove Bylund vinnaren i storloppet Sundsvall Open Trot.

–  Det är ett väldigt fint löp. Jag tror att Friction vinner. Stefan Melander har bra form på stallet.