Experten: Därför utklassar Tarzan hela trav-Sverige

TRAV

Deras hästar sprang in fyra miljoner kronor under förra veckan.

Nu undrar alla: Vad gör Stefan ”Tarzan” Melander så enormt överlägsen just nu?

– Han kan jobba utan press, det måste vara oerhört skönt, säger experten Lennart Forsgren.

Stefan ”Tarzan” Melander, 54, är landets stora travkung för tillfället. Solvallatränaren dominerar trav-Sverige och vinner storlopp efter storlopp. Tillsammans med sin sambo Catarina Lundström gör han rent hus – och under förra veckan sprang deras hästar in över fyra miljoner kronor och vann bland annat Jubileumspokalen, dubbla E3-finaler, gulddivisionen och silverdivisionen – segrar andra tränare bara drömmer om.

”Ligger hårt jobb bakom framgångarna”

Vad gör Tarzan så enormt framgångsrik? Det är en fråga hela trav-Sverige ställer sig. Melander själv har inget svar på frågan men den före detta kusken Lennart Forsgren, numera expert i TV4, tror mycket av framgångarna beror på Melanders unika koncept. Melander äger alla sina hästar själv – och vägrar ta in hästar utifrån. Det tror Forsgren är en stor anledning till succén.

– Han har ingen press på sig utifrån, det är en stor fördel som de andra inte har. Han har inga hästägare som trycker på utan han kan stiga upp på morgnarna och känns sig lugn. Det måste vara oerhört skönt att jobba med vetskapen att man inte måste visa hästägare att hästarna duger. Sen har han fint stammade hästar och bra träningsförhållanden. Hästarna tränas på bra banor och är friska, då kan det bli så här bra. Jag tror inte att han gjort något revolutionerande men en sak är säker; det ligger hårt jobb bakom de här framgångarna.

Är det oväntat att Melander dominerar?

 – Nej, det är en kille som alltid varit med där uppe. Visst är det anmärkningsvärt att det går så bra just nu, alla funderar ju vad han gör men alla bitar har nog helt enkelt fallit på plats. När det går bra är det tacksamt att jobba.

Tror du den enorma dominansen kommer fortsätta?

– Nej, inte i den här utsträckningen. Det vore omöjligt att hans hästar vinner på det här sättet hela tiden. Det kommer en dipp även för honom, men vi kan lugnt räkna med att han kommer vara med i toppen och kämpa för han har en enorm bredd på hästarna, säger Lennart Forsgren till Trav365.