”Nätmobba är nya hobbyn”

Förvänta er inte en bättre värld om tio år.

Förbered er på mer hat från människor utan ansikten.

Vi lär nämligen våra barn att det är okej.

Att nätmobba är nya hobbyn, det uppmuntras i de flesta medier.

Micke Nybrink.
Micke Nybrink.

I torsdags lämnade Niclas Andersson sin tjänst som chef på Kanal75, ATG:s dotterbolag som producerar all trav-tv. Om det har jag inga åsikter – ibland är det läge att vandra vidare i livet. 

Det jag vill ta upp är reaktionerna och hur näthat blossar upp och tillåts frodas av seriösa aktörer.

I travsportens egen tidning Travronden fick de skriva vad de ville om Andersson. Första stenen kastades och en svärm följde. Hatet lyste i kommentatorsfälten.

Hur kommer det sig att Travronden, Aftonbladet och många andra medier dukar för näthat när det ges grönt ljus att kommentera i direkt anslutning till artiklar? Vad gör det för nytta? Ger det oss ett bättre samhälle? Är det verkligen yttrandefrihet? Är det inte bara vidrigt, äckligt och ett Liseberg för dårar?

Enastående jobb i skolan

I skolan får barnen lära sig att man inte mobbar och det görs ett enastående jobb med värdegrunden. I min son Gustavs klass (han är tolv) är lärarna blixtsnabba på att agera mot mobbning. Men när Gustav kommer hem kan han hitta massor med artiklar där vuxna hatar med de stora mediabolagens godkännande (de skriver sig fria). Gustav har ett starkt rättspatos och blir upprörd men jag har märkt att han trubbats av, att han börjar tro att det är okej. ”Men NI gör ju det”, svarar han när jag bannar honom för att att han tjafsar online. Hans vokabulär känns igen från ”fälten”. Barn är otroligt snabba på att plocka upp saker.

Om det är ett sånt samhälle vi vill ha, ett anonymt och känslokallt vakuum där orden blir allt tuffare och vänlighet är ett bevis på svaghet, då är vi på rätt väg. Släpp lös asen bara. De älskar att hata folk de aldrig behöver träffa.

Dra ur pluggen

Vad Niclas Anderssons barn och familj tycker om näthatet mot pappa vet jag inte. Ska de behöva ta det bara för att han är känd och en offentlig person? Kan inte någon dra pluggen ur internet och ta mig tillbaka till tiden före nätet och hatet.

Vart tog fred, kärlek and empati vägen? Byttes det mot näthat, #ego och selfisar? 

Och vad vet gemene näthatare om Niclas Andersson egentligen? Varför skriver de ”äntligen”, ”inte en dag för sent”, ”Hurra, hurra, hurra!”? För att Vinnare V64 ibland går 22.00 istället för 21.30? För att han inte fixat 20.00 fredagskvällar i TV4? Jag menar, vad fan är Let’s Dance jämfört med V64 från Kalmar? Och hur kommer det sig att inte alla travprogram går live i TV4? Nej, nu börjar jag bli förbannad också. Jävla Niclas. Jag går in. Hata, hata! Skönt. Mer. Det är okej.   

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!