Jaga mig då, Månprinsen!

Av: Erik Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Målet: Slå stjärnan – med Sedins häst: ”Han är jävligt laddad för dagen”

1 av 4 | Foto: Björn Karlsson
Tränaren Björn Karlsson la upp följande bild på Twitter med texten: ”Jag råkade nämna Månprinsen...”.
På lördag möts dom på V75.

Bilden ovan visar hockeytvillingarna Sedins kallblodshäst, Tangen Haaps, dagsstatus.

På lördag kan energiknippet slå superstjärnan Månprinsen A.M. på V75.

– Nu är det läge! Gunnar ska sova dåligt, skrattar tränaren Björn Karlsson.

Solängetproffset Björn Karlsson har medvetet matchat familjens Sedins kallblodshäst Tangen Haap försiktigt.

Trots det har han vunnit 25 av karriärens 50 starter hittills och sprungit in knappt 1,2 miljoner kronor.

Men: det är i år det smäller.

– Jag har tryckt lite på knapparna den här vintern, för att han ska ta ett steg till i utvecklingen. Han varit lite trög och flegmatiskt, men nu har jag tryckt på lite, som sagt. Vi har medvetet sparat honom från att starta på 1 600 meter och alltid jobbat på sikt med honom. Han har alla pusselbitar för det, men det är en bit kvar för honom, säger Karlsson till Trav365.

”Blev alldeles för pigg”

Årsedbuten slutade med säker seger över just 1 600 meter, men senast blev det galopp mot tufft motstånd i Norge.

– Han blev alldeles för pigg efter 400 meter, han började att tävla med en häst utvändigt, och han är så jäkla stark, så jag fick antingen dra honom i galopp, eller riskera en olycka. Han är jävligt laddad för dagen!

Den energin, som bland annat syns på bilden ovan, kan bli användbar på lördag. Då möter åttaårige Tangen Haap Sveriges bästa kallblod Månprinsen A.M. på V75 – över sprinterdistans.

Månprinsen startar från spår 10.

Tangen Haap har bricka 4.

”Jag är förväntansfull”

– Jättebra spår! Odin Tabac och Månprinsen fick dåliga spår, där har vi en liten fördel direkt. Nu kommer jag, för första gången, ladda iväg honom ordentligt. Jag har tidigare aldrig kört från start, tagit upp och kört i ryggar - nu ska han springa. Nu är det läge!

Klarar hästen av att du gasar all in från start?

– Det tror jag, det är bra med spår 4 också, en bit ut i banan. Han har lite svårt när man plockar upp honom i ryggar, men nu ska han inte plockas upp.

– Det jag ser fram emot mest är förväntningen att jag ska trycka av honom över 1 600. Hur fort kan han springa? Klarar han av det? Drömmen är väl att få överta ledningen, men får jag inte det, så får jag väl köra allt vad som går utvändigt om ledaren.

Hur fort tror du han kan springa?

– Han kan nog gå en låg 20-tid över 1 600 meter. Det visade han flera gånger förra året. Det här ska bli spännande och jag är förväntansfull. Gunnar (Melander, tränare till Månprinsen A.M.) ska sova dåligt nu, ha ha.

– Jag drömmer alltid, men jag följer ju alla de här kallblodsloppen nu, och jag tycker att jag har en bättre häst än vad Månprinsen slagit av de sista metrarna i de senaste starterna. Tangen Haap slår inte av på kraften före det är klart. Det kan bli spännande…

”Sett lite knackig ut...”

Karlsson har av naturliga skäl följt Månprinsens framfart på banan hittills 2017.

– Han har sett lite knackig i aktionen, inte helt fläckfri varken i värmning eller i starterna. Man försöker söka fördelar hela tiden. Man försöker bygga upp att man har full tro, man måste ju gå in med den inställningen.

Det låter som att du inte skulle vara chockad om ni vinner på lördag?

– Nej, jag skulle inte vara chockad. Han har besuttit sådan kapacitet hela tiden och jag har bromsat och bromsat. I år är det han ska gå ut och möta de värsta hela tiden, och förhoppningen är att han ska klara det.

Blir det några ändringar till lördagens start?

– Ja, han kommer att gå barfota runt om, han blir mycket snabbare från start då och mer effektiv överlag. Eventullt, men det lutar åt att det inte blir så, sätter jag på honom ett helstängt huvudlag också. Jag körde jobb med barfota runt om och helstängt i somras, då sprang han några sekunder under sitt rekord, men jag vet inte om jag vågar köra så på lördag, han är så oerhört laddad för dagen. Det kan bli f ö r bra helt enkelt och jag vill inte spränga hästen, säger Björn Karlsson.

Publicerad: