Trav

Tränaren: ”Han var riktigt läcker senast”

TRAV

”E3-kungen” har sju starter i uttagningsloppen till E3: ”Bästa chansen”

Är det någon som vet hur man formar en E3-vinnare är det Svante Båth.

”E3-kungen” har åtta titlar i storloppet genom åren – och på söndag har han sju hästar till start i uttagningsloppen.

– Jag måste tro att Coin Perdu är bästa chansen. Han var riktigt läcker senast, säger Båth om superlöftet som är obesegrad.

Svante Båth är en erkänt skicklig unghästtränare som ständigt plockar fram nya stjärnor som tillhör kulltoppen. För ett antal år sedan radade han upp E3-segrar, genom topphästar som Malabar Circle Ås, Staro Showbiz, Luxury Ås, Kung Lavec och Labero Broline. Han har vunnit det stora treåringsloppet E3 hela åtta gånger som tränare.

– Mitt koncept är uppbyggt på unghästar och är det något jag är bra på så är det att handla rätt hästar. Jag har säkert en del svagheter som tränare men just med de unga hästarna har vi lyckats riktigt bra. Det är såklart jättekul och stimulerande att vi har lyckats så bra i E3, har Svante Båth sagt i en tidigare intervju med Kanal 75.

”Jättefina hästar”

Solvalla-tränaren har även skördat stora framgångar i andra årgångslopp också. I fjol vann exempelvis Deimos Racing svenskt Travkriterium och han har även vunnit Svenskt Travderby med Poochai och Conlight Ås 2014 och 2015. I slutet av förra året presenterade Båth även ett nytt stjärnskott i Coin Perdu som vann Svensk Uppfödningslöpning. Den nu treårige hingsten är obesegrad efter sju starter och har imponerat stort.

På söndag avgörs E3-kvalen på Färjestad. Det är även Grand Slam 75, där en ensam vinnare kan ta hem 15 miljoner kronor på sju rätt. Grand Slam utföll för två veckor sedan då en kvinna i Stockholm vann 15 miljoner på en insats av 36 kronor.

Svante Båth har sju hästar till start i E3-kvalen varav fem av dem inom Grand Slam 75. De två som inte är med på riksspelet är kulltopparna Staro Lochlyn och Global Un Poco.

– Jag har en jättetrevlig treårskull i år, inget snack om saken. Det är flera jättefina hästar med hög potential, säger Svante Båth.

”Blir ingen walk in the park”

Så här kommenterar han söndagens chanser på Grand Slam 75 och delger intressant information om balans- och utrustningsändringar.

– Coin Perdu (GS75-1) var jättefin senast, om än i ett behagligare sällskap. Det var riktigt läckert att se honom och vi provade barfota runt om och jänkarvagn för första gången. Det var faktiskt Erik som bad om att få göra det i ett sådant här lopp, även om man såklart aldrig vill att det ska gå åt helvete, så var det passande att göra det den gången. Det funkade jättebra men han kommer att gå med skor på söndag. Hur det blir med jänkarvagn eller vanlig vagn avvaktar vi med till efter värmningen att bestämma.

– Han har hamnat i det klart hårdaste heatet och vi har två klart startsnabbare hästar innanför oss. Det blir ingen walk in the park det här och målsättningen är först och främst att komma till final. Men naturligtvis vill vi vinna i och med att spåren blir mycket sämre i finalen om han inte gör det. Han har känts kanonfin i träningen efter förra starten och hans lägstanivå har ju varit en etta så det är klart att jag måste tro att han är bästa chansen, säger Båth.

”Spurtade otroligt bra senast”

– Calamara’s Girl (GS75-3) har varit jämn och säker och gjort flera fina lopp. Först var det planerat att hon skulle ha ett uppehåll efter senaste starten men sedan blev det lite ofrivilligt eftersom hon fick en foderstrupförstoppning. Hon satte mat i halsen kort och gott. Nu känns hon fin igen och jag tycker hon är bättre när hon får spara speeden och får sin smygresa. Vi har sparat fötterna och förhoppningsvis blir det barfota runt om för första gången. Jag hoppas och tror att hon kan ta sig till final.

– Van Kronos (GS75-4) spurtade otroligt bra senast och hade tussarna kvar med full fart över linjen. Det känns som att formen är riktigt bra. Vi har sparat lite fötter på honom och planerar att köra barfota. Han möter tufft motstånd men kan vara en kul outsider om han kommer till för han var väldigt positiv senast.

”Första barfota...”

– Swarovski Broline (GS75-6) gör det väldigt bra hela tiden och vi har siktat mot det här loppet. Hon har pustat litegrann och vi har gått igenom henne efter senaste starten. Det känns som att hästen utvecklas mycket nu och jag har både hopp och tro att hon ska kunna gå till final. Vi körde barfota bak senast och det blir samma igen.

– Capitol Hill (GS75-7) har gjort jättefina lopp varje gång och det är egentligen otroligt att han inte har vunnit ännu. Senast var han med i en tuff öppning och ändå avslutade han jättebra. Nu drar vi en del nya växlar för att det är en finalplats som hägrar. Det blir därför barfota runt om, jänkarvagn och rycktussar för första gången. Han möter bra hästar men jag hoppas att han kan gå till final, säger Svante Båth.

Michael Carlsson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!