”Bold Eagle är nummer 1…”

TRAV

Så seedas Elitloppet - sportchefen förklarar

1 av 2 | Foto: AP
Den dubble Prix d'Amérique-vinnaren Bold Eagle och kusken Franck Nivard.

På söndag ska Solvallas sportchef Markus Myron lägga ett svårt pussel för att få till så bra och jämna lopp som möjligt i Elitloppsförsöken.

För Trav365 förklarar han tankarna och vilken häst han rankar etta på listan.

– I denna stund är Bold Eagle nummer 1 på listan, det är han säkert på söndag också.

På söndag ska Solvalla ha klart med 16 hästar som ska starta i Elitloppet nästa helg.

Spårlottningen till försöken ska genomföras 15.00 på eftermiddagen.

Innan den har Solvalla som uppgift att ranka Elitloppshästarna inbördes, för att få till två så bra och jämna försök till finalen som möjligt.

En svettig uppgift för banan med sportchefen Markus Myron i spetsen.

– Jag ser den här seedningen som mest utmanande hittills i min roll som sportchef, säger han till Trav365.

”Jag vore dum om...”

Vad är det då Myron ska ta hänsyn till?

Här förklarar han:

 – När vi har listan på alla 16 hästar ska de delas upp i två heat. Då finns det ett par saker att tänka på, vi ska försöka få heaten så jämna som möjligt, efter den rangordning vi har på de 16 hästarna. Rankingtalen för de båda heaten ska vara så nära varandra som möjligt. Utöver det så försöker vi få så jämn fördelning som möjligt med hästar från olika länder, försöker separera tränare, försöker separera kuskar. Sen gäller det att få ihop pusslet, det är inte så himla lätt, ska man veta.

Vilka jobbar med seedningen, du själv - eller är ni en grupp?

– I slutändan är det jag som står för seedningen, jag har sista ordet, men jag vore dum om jag satt och pillade med det här själv. Jag tar hjälp och bollar med andra, ingen nämnd, ingen glömd.

Kihlström förstekusk på flera topprankade

Vem rankar du som ett?

– Förra året var det Nuncio. I denna stund är Bold Eagle nummer 1 på listan, det är han säkert på söndag också, men det är lika bra att gardera sig.

Anledningen till att årets seedning är besvärligare än tidiga år är bredden på toppen i Elitloppet med många tänkbara slutvinnare. Och att stjärnkusken Örjan Kihlström är förstekusk på tre av de topprankade hästarna, Nuncio, Delicious och Propulsion.

Bold Eagle rankas alltså etta av Myron, det avgörande blir vem han rankar tvåa, de båda kommer inte att mötas i ett försök. Men någon av Nuncio eller Delicious kommer bli tvungen att möta Bold Eagle redan i försöket.