Trav

Kör sitt första Elitlopp – får då två chanser

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Jägersrokusken Christoffer Eriksson, en av fyra kuskar som kör i bägge Elitloppsförsöken på söndag

Christoffer Eriksson, 29, kör på söndag för första gången i Elitloppet – då i bägge Elitloppsförsöken
Christoffer Eriksson, 29, kör på söndag för första gången i Elitloppet – då i bägge Elitloppsförsöken

På söndag kommer Christoffer Eriksson, 29, att köra sitt första Elitlopp.

Inte bara en gång – utan två.

– Det är helt fantastiskt, säger han till Trav365.

År 2013 körde Jägersrokusken Christoffer Eriksson in 4,4 miljoner kronor. Året efter det 3,5 miljoner kronor. Sedan hände något.

2015 körde han, 27 år gammal, in 13,8 miljoner kronor och året efter det fantastiska 19,1 miljoner kronor.

Om man ska hårddra det så har Christoffer Eriksson gått från ”bakgården” till kusktoppen i raketfart och på söndag tar han plats i ”finrummet” på allvar.

Då ska han köra sitt första Elitlopp och tillsammans med Örjan Kihlström, Björn Goop och Franck Nivard är han den kusk som kör i bägge Elitloppsförsöken.

”En dröm som man haft”

Christoffer Eriksson sitter upp bakom Dan Widegrens Spring Erom och Jerry Riordans Twister Bi.

– Det är helt fantastiskt, säger Christoffer Eriksson till Trav365 och fortsätter:

– Att bara få vara med i Elitloppet är en dröm som man har haft varje gång man varit där, ända sedan man var där första gången. Det är något man har sett fram emot, allt från invigningen till att köra.

När började du få indikationer på att du inte bara fick en styrning i Elitloppet, utan två?

– På söndag förmiddag när Twister Bi fick en inbjudan, innan dess var det ingenting som man kunde fundera på. Men, Twister Bi har gjort väldigt bra insatser på slutet och helt omöjligt att han skulle få vara med var det inte. Vi trodde att han skulle vinna i Gävle men vi blev fast på innerspår, men jag tror vi vinner om vi får chansen. Han var i väldigt fin författning och kändes väldigt fin, och det hade varit bra segerchans i varje fall.

”Hade varit fantastiskt”

Vad säger du om Twister Bis möjligheter på söndag, han fick spår två i sitt försök?

– Ett bra utgångsläge, vi får se hur det utvecklar sig en bit efter start, men jag tycker han är så bra när han är i den här författningen som han är nu så jag tycker vi har finalchans.

Spring Erom, som fick innerspår i sitt försök?

– Också ett väldigt bra utgångsläge så klart, han kan öppna bra från start och han ska kunna öppna tillräckligt bra för att få en bra position långt fram. Han har absolut toppform för dagen så med rätt resa är det inte omöjligt att också han kan slinka in till en finalplats.

Hur hade det känts att kvala in två hästar till Elitloppsfinalen?

– Det hade varit fantastiskt, som jag sa tidigare, att bara få vara med är en dröm som man alltid haft.

”Tycker jag blir bättre och bättre”

Vad säger du om din egen utveckling som kusk, från 3,5 miljoner kronor inkört till 19,1 miljoner kronor i inkörda prispengar bara på ett par år?

– Man har fått chansen att köra väldigt bra hästar, det är det som är avgörande, att du får rutin att köra. Sedan har jag också lyckats bra i de större loppen och det är därför som jag kört in mycket pengar, Jag har fått chansen att köra de större loppen tidigare också men då kanske inte med den kvaliteten hästar, då har de med lite tur och studs tagit sig till final, säger Christoffer Eriksson och fortsätter:

– Samtidigt har det varit väldigt nyttigt att köra de loppen, det krävs rutin att vara med och ha lite kyla i de här loppen, att man kan vinna lite på andras misstag.

Men hela hemligheten kan väl inte bara vara att du fått köra bättre hästar, något rätt måste du själv också gjort?

– Visst har jag utvecklats mycket, så är det ju, och det gör jag fortfarande. Jag tycker jag blir bättre och bättre hela tiden, och ju mer du kör ju bättre blir du. Det är ganska logiskt att de bästa kuskarna och tränarna vi har är rätt så gamla, du lär dig nya saker hela tiden, säger Christoffer Eriksson och avslutar:

– Helt fullärd blir man aldrig, inte ens de absolut, absolut bästa, och det är det som är lite tjusningen med det här.   

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!