Joakim Lövgren: ”Tar längre tid än brukligt”

Proffskusken avstår sina styrningar på Åby • Beslutet om inhibitionen dröjer: ”Målet ej avslutat”

Uppdaterad 2021-08-04 | Publicerad 2021-07-28

Joakim Lövgren har ansökt om inhibition och hoppas inom kort vara tillbaka i sulkyn.

Länsstyrelsen har beslutat att proffstränaren och kusken Joakim Lövgren inte får ha med sig körspö i travlopp under ett år.

Lövgren har under tre veckor pausat löpkörningen och överklagat beslutet.

Nu har han satt upp sig som kusk igen och hoppas att vitesföreläggandet ska hävas.

Men utslaget dröjer och de tilltänkta uppsättningarna stryks.

– De tog längre tid på sig än vad som är brukligt, jag får förhålla mig till det beslut som kommer, säger 54-åringen till Trav365.

För tre veckor sedan slog nyheten ner som en bomb i trav-Sverige. Efter ett V75-lopp i april fanns märken på hästen Piccadilly och banveterinären på Jägersro lämnade över ärendet till länsstyrelsen i Skåne, samtidigt som Lövgren fick 4 000 kronor i böter och tio dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö.

Men flera månader efter incidenten meddelade länsstyrelsen sitt straff mot Lövgren.

Han förbjuds att ha med sig körspö i lopp under ett års tid, med omedelbar verkan.

Om han använder körspö, trots det, så är det förenat med ett vite på 30 000 kronor vid varje överträdelse.

Efter domen: ”Kommer givetvis överklaga”

Några dagar efter chockbeskedet skickade kusken och tränaren ett brev till flera medier.

”Jag kommer givetvis att överklaga och vid min sida har jag bästa möjliga juridiska hjälp”, skrev han i ett långt mejl.

Svensk Travsport, med vd:n Maria Croon i spetsen, har tydligt visat att de står bakom Joakim Lövgren i ärendet och ska betala alla hans advokatkostnader i processen.

Några dagar efter överklagandet gav den dömde kusken sin syn på straffet och riktade även mycket skarp kritik.

– Det är vissa tjänstemän som tror sig ha befogenheter att göra som de vill, sa han i en öppenhjärtig intervju med Trav365.

Beslut på torsdag: ”Förberedd på att köra”

I väntan på att Förvaltningsrätten hanterar ärendet har Lövgren ansökt om inhibition vilket innebär att verkställigheten av föreläggandet hävs tillfälligt tills överklagandet är processat.

På torsdag väntas besked i frågan om inhibition komma från Förvaltningsrätten vilken är den lägsta instansen av förvaltningsdomstolar.

Joakim Lövgren hoppas på ett positivt besked och har satt upp sig som kusk från och med torsdagens tävlingar på Åby.

– Man får väl förbereda sig och det vore dumt att inte anmäla mig. Det är lättare att förbereda mig och sedan får jag förhålla mig till det beslut som kommer. Jag har fortsatt att träna mina hästar och inte förändrat något i verksamheten och räknar med att det inom kort blir normalläge, säger Jägersro-proffset till Trav365 och berättar vidare:

– Nu fanns möjligheten att ansöka om inhibition och den har vi tagit. En tredje part får göra en bedömning och det finns utrymme för att riva upp vitesföreläggandet. Sedan får sakfrågan avgöras i Förvaltningsrätten. Men tyvärr verkar länsstyrelsen tjänstemän här i Skåne ha en önskan om att driva alla sådana här ärenden så långt det bara går, så det lär bli fortsatt att gå i väntans tider.

Inga besked för Lövgren – stryker sig själv

Under torsdagseftermiddagen hade inga besked från Förvaltningsrätten kommit – vilket innebar att Joakim Lövgren omgående strök sig själv från de uppsättningar han hade under Åbytravets V64-kväll (torsdag).

– De tog längre tid på sig än vad om är brukligt, hälsar Joakim Lövgren till Trav365.

Trots ditt straff har flera av dina hästar presterat väl på tävlingsbanan. Verksamheten verkar ändå vara välmående?

– Versace Broline vann ju nyligen på V75 och under tisdagens Hugo Åbergs-kväll (V75) vann ju även Oscar L.A.. Det är jättekul för personalen, hästägarna och även för mig. Jag har tagit emot extern hjälp med överklagandet och jag fokuserar nu på det vi ska göra. Det är jätteroligt att vi ändå når fina resultat.

Joakim Lövgren är uppsatt på flera hästar under lördagens tävlingar från Kalmartravet. Om de blir av avgörs om Förvaltningsrätten beslutar om inhibition under fredagen.

Trav365 har varit i kontakt med Förvaltningsrätten i Malmö där domstolen meddelar att målet ej är avslutat ännu.