”Vi är i slutfasen – det är detaljer som avgör”

Henrik Montin om arbetet att hitta en ny sportchef på Bergsåker: ”Vi är nere på ett par, tre namn som vi funderar kring”

Bergsåker söker ny sportchef, travbanechefen berättar om processen.
Bergsåker söker ny sportchef, travbanechefen berättar om processen.

Inom kort avgår Thomas Almqvist som sportchef på Bergsåker.

Arbetet med att hitta hans efterträdare är i full gång.

– Vi är i slutfasen av rekryteringen. Det är detaljer som avgör, säger travbanechefen Henrik Montin till Trav365.

Thomas Almqvist tillträdde som sportchef på Bergsåker våren 2019 men fyller 65 år under året och har bestämt sig för att gå i pension.

Ledningen har av den anledningen sedan november månad letat efter en ny sportchef, både genom annonsering på hemsidan och ett samarbete med en rekryteringsfirma.

Trav365 fick sig ett samtal med travbanechefen om processen att hitta rätt man eller kvinna för jobbet, och varför denna dragit ut på tiden.

– Jag har ingen exakt siffra på hur många som sökt men skulle tro att det är ett 30- eller 40-tal, med bra kvalitet på ansökningarna. Det har varit ett digert arbete och vi är i slutfasen av rekryteringen, berättar Henrik Montin.

Oron: ”Travsporten kommer att dö”

Hur mottog du beskedet att Almqvist skulle gå i pension och avsluta sina uppdrag i år?

– Det var ingen överraskning eftersom jag visste att han fyller 65. Sedan är det alltid tråkigt när en uppskattad medarbetare ska sluta.

Hur vill du sammanfatta hans tid som sportchef på Bergsåker?

– Thomas har gjort fina insatser för travbanan och är väldigt omtyckt, både på och utanför kontoret. Ordning och reda är hans signum och han har ett brinnande intresse för travsporten.

Den som i framtiden övertar dennes arbetsuppgifter kan räkna med stora skor att fylla.

– Det är en viktig roll på en travbana. Sedan har den tjänsten förändrats över tid. Jag själv har varit sportchef på Bergsåker och slutade för tio år sedan. Jämfört med då har det skett en digitalisering undan för undan. Nu blir det betydligt mindre administrativt arbete utan mer utåtriktat sådant, mot travtränare.

Vilka arbetsuppgifter är egentligen viktigast för en sportchef?

– Framför allt att sälja in travsporten i allmänhet och Bergsåker i synnerhet. Fler och fler aktiva väljer att lämna sporten av olika anledningar och då är det otroligt viktigt att vi kan marknadsföra oss som sport- och travbana.

– Får vi inte fler hästägare, samt A- och B-tränare så kommer travsporten att dö. Den primära uppgiften för sportchefen blir nog rekryteringsarbetet.

”I min värld är det inte så konstigt...”

Att locka tillbaka publiken till banorna är givetvis också något som de ansvariga runt om i landet länge kämpat i motvind med. Framför allt vardagstravet ser ut att gå en mörk framtid tillmötes.

– Vi har följt samma trend som alla andra travbanor, vilket innebär en stadigt minskande publiktillströmning. Sedan ska man komma ihåg att sporten i stort egentligen självmant har valt att flytta publiken från banorna till dataskärmarna, för att optimera spelintäkterna. I min värld är det inte så konstigt att man numera följer tävlingarna hemifrån.

Till sin hjälp har Bergsåker för andra gången använt sig av rekryteringsfirman Academic Work. Och ska man tro travbanechefen så har processen till största delen flutit på enligt önskemål.

– De har tagit in ansökningarna och genomfört en första intervju, samt gjort personlighetstester. Vi har naturligtvis haft en tät dialog med Academic Work, både innan och under rekryteringen. I samråd med mig har sedan några kandidater valts ut.

– Det är dock som alltid att det blir en del hack i skivan över julhelgen när folk ska vara lediga.

”Alla har rätt till en åsikt”

I facktidningen Sulkysport framförde en besviken läsare kritik mot Bergsåkers rekryteringsprocess, där hen framför allt hade invändningar mot valet av just Academic Work. I insändaren kunde vi bland annat läsa:

– I urvalsprocessen använder företaget ett verktyg som består av att intervjua tänkbara kandidater med som de uttrycker det en kompetensbaserad intervjuteknik. Det nästan enda som diskuteras vid detta tillfälle är hur den sökande agerar utifrån fem personliga egenskaper vid olika situationer.

– Vilken kompetens personen har inom olika sakområden diskuteras överhuvudtaget inte. Det är därför svårt att se hur detta ska vara en kompetensbaserad rekryteringsmodell.

Montin har läst igenom insändaren och ger följande kommentar till denna:

– För mig känns det som om det är någon som sökt (tjänsten) men inte gått vidare. Alla har rätt till en åsikt. Har man kritik så får man väl respektera det men jag är trygg i vårt arbetssätt och nöjd med rekryteringsfirman.

– Vi har använt dem en gång tidigare då vi anställde en sport- och marknadskommunikatör. Det var därför jag vände mig till dem igen.

”Nöjd med kvalifikationerna”

Henrik beskriver urvalet av sökande på följande sätt:

– Den gemensamma nämnaren är så klart att man är travintresserad, vilket är ett måste för den här tjänsten. Det har varit allt från hästägare, B-tränare, folk som jobbat på en travbana i någon form... Jag är absolut nöjd med kvalifikationerna.

Hur många ”heta” sökande återstår för dagen?

– Vi är nere på ett par, tre namn som vi funderar kring. De som är kvar har olika bakgrunder inom sporten men är mer lika än olika varandra. Samtliga har ett stort travintresse och kunnande, samt utåtriktade profiler. Jag hoppas att vi kan presentera ett förslag ganska snabbt.

”Handlar mycket om personkemi”

Vad är det som till slut kommer att fälla avgörandet för vem ni väljer som sportchef?

– Det enkla svaret är den som bäst uppfyller kravprofilen. Samtidigt handlar det mycket om personkemi. Detaljer fäller avgörandet.

Att det trots allt ännu inte tagits något slutgiltigt beslut efter två månader ser Henrik inte som något problem.

– Framför allt vill jag vara väldigt noggrann och vi behöver inte stressa fram något. Thomas har flaggat för att han kan tänkas vara kvar tills vi har en ny på plats. Om det sedan är 1 februari, 1 mars eller 1 april är inte lika viktigt som att det blir rätt.

Hur nära känner du att ni är att utse en ny sportchef?

– Dels ska vi göra ett val, vilket är ganska nära, men sedan ska det ske en förhandling med den personen. Bara för att jag gjort ett val, kanske redan på måndag, är det inte säkert att vi kommer överens. Det kan dröja ett par veckor till, avslutar Henrik.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN