Daniel Redén om Propulsion: ”Jag är inte orolig...”

1 av 2 | Foto: Propulsions tränare Daniel Redén.
TRAV

Propulsion hostade efter sin andraplats i Finlandia Ajo.

Tränaren Daniel Redén och travfansen blev oroliga – med Elitloppet runt hörnet.

Nu lämnar Redén lugnande besked.

– Allt verkar frid och fröjd, säger han till Trav365.

Det var i söndags som Daniel Redéns stjärnhäst Propulsion föll som jättefavorit i det finska storloppet Finlandia Ajo.

Den redan Elitloppsklare hingsten slutade visserligen tvåa på tiden 1.10,0 över distansen 1 609 meter autostart bakom en duktig segrare i D.D.´s Hitman – men tränaren Daniel Redén var inte nöjd.

Anledningen: Propulsion tappade flera längder på D.D.´s Hitman på sista bortre långsidan.

Efter loppet blev Redén också orolig då Propulsion hostade.

– Om han är sjuk, att han exempelvis står med feber i morgon, då är Elitloppet i fara, sa Daniel Redén till facktidningen Travronden.

Nu, ett par dagar senare, lämnar Redén lugnande besked.

”Då tappade jag allt”

– Han har precis kommit hem hästen och allting verkar frid och fröjd, vi har inte gått igenom hästen då han fått tagit det lugnt, men han verkar pigg och glad och jag är inte orolig. Han hade en sämre dag helt enkelt, det kan man ha som kille, säger Daniel Redén till Trav365 och fortsätter:

– Jag har klurat lite, men får faktiskt inte ihop något, pulsen var låg efter loppet och han var heller inte trött, och eftersom han hostade lite så borde pulsen varit hög. Det är inte någonting jag greppar, om han skulle vara sjuk så borde pulsen varit högre. Det är svårt det där, vi har tittat så han är fräsch och fin, men vi har inte tagit något blodprov, då jag inte vill krångla med hästen.

Men du är inte orolig?

– Nej, vi lägger det där till handlingarna, han blev tvåa, och tidsmässigt var det bra, och resultatmässigt skiter jag egentligen i, det var intrycket 900 kvar som jag blev besviken på.

Kan du utveckla?

– Det var inte hästen jag blev besviken på, men 900 kvar där så tappade jag allting, jag blev besviken på mig själv och undrade vad jag har missat. Normalt ska han studsa med i rygg när han får ett sådant lopp, sedan att han inte kan slå D.D.´s Hitman det är en annan sak, men intrycket, det var det som gjorde mig besviken och fundersam, att vad har jag missat som tränare? Jag hatar att starta hästar som inte mår bra, då blir jag arg på mig själv och besviken, men hästen kan jag inte bli arg på, han kunde inte följa 500 kvar men är ändå tvåa.

”Inte sett några tendenser”

Vad sa kusken Örjan Kihlström?

– Han sa att Propulsion haft två dåliga dagar när han kört honom, som han känt, och det var i Boden när han vann Norrbottens Stora Pris i fjol och nu i söndags i Finland, och då kan man förstå att det är en ganska hög nivå som han håller när han är sådär bra när han har lite sämre dagar.

Hur tänker du kring Elitloppet med honom?

– Jag är som sagt inte orolig, vi tränar på, jag kanske har varit för snäll mot honom i träning. Jag blev mest besviken över om jag missat att han är sjuk och startar, man vill inte att de ska starta sjuk, någon gång så händer det, det rinner igenom någon halsinfektion som är på väg att bryta ut och så vidare, men vi har inte hittat något än och han hade nog bara en sämre dag, rest sämre eller något liknande.

Daniel Redén tyckte att Propulsion var lite lojare än normalt, redan i värmningen.

– Tiden han sprang var ju bra, men han var lite loj bara, trycket i honom. Redan i värmningen tyckte jag det, men då trodde jag det var positivt, men det var det inte. Men, peppar, peppar så har vi som sagt inte sett några tendenser till att han ska vara sjuk och alla har rätt att ha en sämre dag, säger han.