Trav

Mario: ”Han borde varit med i Derbyt”

TRAV

Plusbetygen: V75:s 5 bästa – och den sämsta

Han borde ju ha varit med i söndagens Derby.

Hur man svarar på det? Genom att vinna klass II på V75 – från dödens.

Och frågan efter omgången: Hur bra kan Generaal Bianco bli, någon?

Det är känt sedan tidigare. På Jägersro brukar loppen vinnas från ledningen.

Om lördagen var något undantag? Nej, knappast.

Fyra av sju vinnare tog hem loppen på Malmö-ovalen, genom att ha tagit spets i loppen – och sedan tagit det hela vägen i mål.

Men, det fanns givetvis undantag – och två hästar som stod för imponerande insatser.

Den ena borde ha varit med i finalen av Svensk Travderby i morgon och den andre, ja, han svarade för en mäktig svepning på den bortre långsidan och försvann till en enkel seger.

V75:s fem bästa prestationer – och den sämsta

➕➕➕➕➕

Vem: 5 Global Trust (V75-5)

Kommentar: Här snackades det om ledningen, men den var han inte i närheten av att ta. Robert Bergh, som alltid har en räv bakom örat, kastade i stället loss Highland Park i spets. Jorma Kontio gick ut och försökte överta, men Bergh var bestämd och vägrade släppa. Reaktionen från Kontio och Global Trust? Det verkade inte som det bekom dem ett dugg. De parkerade i stället utvändigt om ledaren, och kunde dirigera loppet därifrån.

Jag älskar att se när kuskarna verkligen vet hur mycket de har att köra med, Global Trust tog tag i grejerna in på upploppet och plockade ner ledaren till slut på 1.12,1. Tråkigt att det inte blir något Derby i morgon, men vi kommer få se många fina prestationer av honom framöver. Var så säkra.

➕➕➕➕

Vem: 7 Generaal Bianco (V75-1)

Kommentar: Det var surr om honom hela veckan. Skulle han klara voltstarten eller skulle han göra bort sig? Hästen hade aldrig testat voltstart förut och hur skulle han reagera när han fick hästar runt sig? Facit: han klarade starten bra och kom iväg försiktigt. Sedan satt Peter Untersteiner i kön och väntade på att sätta in slutstöten – och den kom med besked.

På sista bortre långsidan gick Untersteiner ut i tredjespår, ”Generaalen” tog tag i grejerna så motståndarna var chanslösa. Han blåste förbi alla in i svängen och tog en överlägsen seger. Frågan som kvarstår: Hur bra är han egentligen? Jag tror han kommer klättra i klasserna!

➕➕➕

Vem: 3 Angle of Attack (V75-7)

Kommentar: Det snackades om stenhård körning och visst blev det så. Öppningen på 07,5 var dagens snabbaste. Robert Bergh och Angle of Attack fick verkligen bekänna färg för att komma till ledningen, tempot hölls uppe under loppet och när det vankades upplopp så kom attackerna ute i spåren. Svaret: Angle of Attack sträckte på sig och tog en stabil seger. Riktigt fin insats och teknik på den här ”ängeln”.

➕➕

Vem: 2 Danne Edel (V75-6)

Kommentar: Allt var uträknat på förhand. Electric Light skulle sitta i ledningen, Mellby Drake utvändigt och sedan skulle dessa två kriga om segern. Det tyckte inte Björn Goop. Han laddade iväg Danne Edel – och som han öppna. Den startsnabbheten har jag inte sett förut. ”Goopen” valde att dämpa farten efter en bit – för att sedan sticka iväg igen. Till slut blev det en enkel seger. Och visst har vi sett ”Goop-effekten” förut – vinnaren bara streckad på en procent.

Vem: 10 Marciano (V75-2)

Kommentar: Han glänste i värmningen (bäst av alla under lördagen) och glänste i loppet. Det blev dock rörigt med galopper och många positionsförändringar. Ledaren Jaques Noir slarvade med travet, då tog Lutfi Kolgjini chansen och tryckte till. Sedan fanns det ingen som kunde hota Marciano. Bra kört, ”Ludde”.

Vem: 3 Electric Light (V75-6)

Kommentar: Blev favorit, trots att han inte vunnit på 15 starter – och inte vunnit i Peter Untersteiners regi. Han skulle ju ta ledningen. Verkligheten: tvåa utvändigt om Danne Edel. Med varvet kvar gick Peter Untersteiner ut i tredjespår och drog tåget, men med 500 meter kvar så kastade han ankare, föll igenom och fick inte ens prispengar. Nog trodde man att han skulle hålla lite bättre?

Trav | Aftonbladet

Mario Lipovac

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!