”Han hamrar in spiken – på hemmaplan...”

Carlssons GS75-tips: ”Två formstarka att luta sig emot”

Foto: MALIN ALBINSSON, MIKAEL ROSENQUIST/TR BILD
Masterglide och Peter Untersteiner spikas på hemmaplan.

Grand Slam 75 i Halmstad i eftermiddag.

Det finns två formstarka hästar från perfekta utgångslägen att luta sig mot.

Danske Cody krossar allt och Masterglide har toppchans att leda runt om.

Det känns tryggt att luta sig mot hemmatränaren Peter Untersteiner när Halmstad är värd för eftermiddagens miljonspel.

Masterglide är härdad i V75 och V86 där han har vunnit i år och har en perfekt uppgift. I somras ledde han runt om i ett V75-lopp i Bollnäs och samma segerrecept var det i V86 på Åby näst senast. Däremot kom han aldrig till senast i V75 från ett dåligt ­läge och fick en invändig resa i kön. Han fick ­aldrig chansen och hade krafter kvar när han sköt till mellan hästar över upploppet.

Nu är utgångsläget perfekt för den startsnabba hästen. Det finns flera som är kvicka från början men dessa har Masterglide på utsidan och eftersom han är så explosiv från början torde han spetsa. ­Sedan är det toppchans att han dirigerar runt om och jag litar på att Peter Untersteiner hamrar in den här spiken på hemma­banan.

Dansk dynamit

Det är dansk dynamit över den andra spiken på Grand Slam 75. Det är en stor och rejäl fyraåring som heter Cody och som har vunnit sex lopp på elva starter i karriären.  Han har radat upp segrarna i Köpenhamn och senast visade han upp sig på Jägersro och imponerade vid en ny triumf.

Cody vann från dödens senast utan att förta sig och felfri har han toppchans att krossa konkurrenterna i ett billigt lopp.

4 I Grand Slam 75-inledningen är Ambon Degato favorit från 40 meters tillägg. Hon är inte att lita på och har galopperat i tre av de fem senaste starterna. Men hästen besitter bra kapacitet och är van vid att möta tuffare motstånd än hon stöter på här och har vunnit i V75 tidigare i år. Hon spurtade även bra till andraplatsen näst senast.

Värt att notera är att Callmeawinner, som står 20 meter före, besegrade Ambon Degato vid samma förutsättningar i somras. Callmeawinner var senast ute i det danska stoderbyt och är bra för klassen. Hon har fått en träningsperiod efter den starten och blir farlig.

Men trots att det är ett litet fält är det ett öppet stolopp och på start lurar ­hästar som CallIt Magic och Hug Me ­Boko. Den sistnämnde var duktig vid segern näst senast men sämre gången efter. Det kan ha varit den dåliga banan som missgynnade hästen. För den som har råd behöver heller inte ett streck på Isi Band vara bortkastat.

I GS75-3 möttes favoritduon Silent ­Victory och Navy Blue senast i V75. Den sistnämnde blev då tvåa från ledningen medan Silent Victory aldrig fick chansen efter en invändig löpning och hade lite sparat i mål. Navy Blue hade dessförinnan ­tagit två raka segrar för sin nye tränare Mimmi Elfstrand och innan dess vunnit flera lopp i Tyskland. Har sämsta läget med spår längst ut bakom bilen nu, även om det är ett litet fält.

Men någon ledning blir det knappast den här gången då Veijo Heiskanen är sugen på att köra i ledningen med Silent Victory. Hon är snabb ut och senast släppte man ledningen men nu är det spets som gäller. Hästen är under utveckling enligt Veijo och det kan hålla hela vägen.

Jag streckar även Peter Untersteiners Blanche, samt Stefan Perssons nyförvärv Hip Hurray Boko som rapporteras träna starkt.

I GS75-4 är Actually favorit ­efter sin mycket övertygande seger i V86 förra veckan. Då dundrade hon runt de andra i spåren på slutvarvet och spurtade till seger. Det treåriga stoet är stänkrädd men klarade av det bra senast trots att hon hade bakspår. Nu är det klart bättre läge med framspår och klarar hon andraspåret och sköter sig slåss hon om segern igen.

Appaloosa har varit duktig i två raka segrar och vann från dödens senast. Besegrade då närmast Dallas As som hon nu möter igen. Den sistnämnda tog en ny andraplats senast och står lite på tur för en seger. Hon gjorde en bra insats då och kan Stefan Söderkvist skicka iväg Dallas As till ledningen från springspåret kan mycket väl den första fullträffen komma.

Från 20 meters tillägg streckas även Zahra Mil som var mycket bra vid segern på Solvalla näst senast men inte som bäst gången efter. Har fått en liten tävlingspaus och tränat på därefter och Jerry Riordan brukar ha trimmat när han plockar ut sina hästar efter ett uppehåll. Givet streck.

Härligt intryck på Liza

Det var ett härligt intryck på Liza With a Z. när hon vann senast smått överlägset för Olof Thorson. Nu har hon innerspår över kort distans och lär få en fin resa. Kan knappast svara ut startsnabba Una Blessed men tråcklar sig Thorson ut i tid kan han på nytt få vinka till publiken av seger­glädje.

Favoriten Una Blessed lär leda länge och kanske hela vägen nu när hon ”bara” möter ston.

Tänk även på att Global Tendency satt fast i V75 senast och att Cool Bella ­spurtade vasst som tvåa senast. Innan dess galopperade hon med segerchans och hästen står lite på tur.

En häst som också står på tur för en seger är Lucky Babe som är favorit i GS75-6. Läget är perfekt med spår två bakom bilen.

Annars kan startsnabbe Rydens Limoncello leda länge och skrällbudet är Dolce Vici som storskrällde i ett tufft gäng senast till över 100 gånger pengarna. Med väl­körande Henriette Larsen kan det mycket väl bli en ny femetta trots läget.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 8, 7, 3, 2 (9, 1)

GS75-2: 2 Cody (12, 5)

GS75-3: 1, 7, 6, 3 (2, 5)

GS75-4: 2, 5, 6, 8 (1, 7)

GS75-5: 2, 1, 4, 9 (7, 3)

GS75-6: 2, 1, 3, 9, 7 (10, 6)

GS75-7: 3 Masterglide (4, 5)

1 280 rader/1 280 kronor


Grand Slam 75 från Halmstad sänds i TV12 klockan 15.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM