Ludde laddad efter semestern

TRAV

Han tror att han kan fälla E3-favoriten från spets.

Han varnar V75-spelarna för en häst de måste strecka.

Han är alltså sig lik, Lutfi Kolgjini, trots en utmattande semester...

Efter en vecka i Kroatien är Kolgjini peppad inför helgen.

– Det var kanon men det räcker för mig. Jag orkar inte med mer vila. Jag vill jobba! utbrister Kolgjini.

– När jag kommer tillbaka efter semester är jag mycket tröttare. Jag degar ihop. Sedan efter ett par dagar vaknar man till liv igen och nu kör jag på utav bara helvete, säger han med ett skratt.

Årets årgång är bred och fin

Kolgjini har skördat stora framgångar inom E3 under många år. Och även under sommarens E3-kval har han varit den odiskutable härskaren. Detta genom att kvala in totalt 13 av 17 möjliga till finalerna.

– Årets årgång är bred och fin. Det kände jag redan förra året då de presterade bra som tvååringar, säger han.

Lika väl förspänt hade han det inte under fjolårets E3-cirkus.

– Nej, då fick de kvarka som ettåringar. Jag tror att det var därför det inte lade in extraväxeln som treåringar vilket jag hade inbillat mig att de skulle göra. Kvarkan gjorde att de utvecklades lite långsammare, de blev sena helt enkelt. Den kullen är fyra år idag och nu har de istället släppt till ordentligt.

Micro Mesh - dålig dag förra E3-finalen

På lördag väntar finalen för den öppna klassen över kort distans.

– Jag är alltid bekymrad när man ska ut på långa resor med så unga och orutinerade hästar men allt ser bra ut inför helgen.

Micro Mesh är den som är mest betrodd av hans två i finalen.

– Jag kommer jag att prova en bit med honom från start. Ledingen är ju närmaste vägen till mål som någon klok person sa. Jag vet att Boulder Classic är snabb ut och även Lord Capar har blivit kvickare från start med tiden, men jag hoppas att jag har fördel i och med utgångsläget.

– Vid E3-finalen på Bergsåker hade han en riktigt dålig dag. Han uppträdde konstigt och var stressad. Sen fick han en cool period och hade bara ett snabbjobb i kroppen inför kvalet. Det loppet har gjort honom gott. Även om Lord Capar har ett enormt löphuvud tror jag inte att han rår på oss om han hamnar utvändigt, slår Kolgjini fast.

”Han kan slå vem som helst.”

Ytterligare tre hästar följer med till Rommes V75-tävlingar.

– Excallibur (V75-1) är underbar men lite knepig. Nu har han skött sig bra. Sist galopperade han i sista sväng men det var inte hans fel, det blev en incident då hästen framför gick ut och sedan tillbaka igen. Lång distans är inget problem och han kommer att gå barfota runt om.

– Han kan slå vem som helst - och då menar jag vem som helst - på speed när han har en bra dag. Det kan vara farligt att glömma bort honom som spelare.

– Joel Cortina (V75-5) var mycket bra senast. Han gick en bra tid och var inte trött efteråt. Kort distans är lite fel för honom men jag är inte rädd för dödens eftersom han är stark och tål att gå i spåren. Han ska absolut streckas.

Lavec Kronos (V75-6) startar från spår åtta i E3-finalen och ses inte som ett hett segerbud.

– Han har inte kommit så långt i utvecklingen som exempelvis Micro Mesh ännu men han kommer att bli en topphäst med tiden.

Åsa Elmroth