”Han ska få känna sig stor, stark och bäst”

TRAV

Going Kronos slog som treåring två världsrekord.

Nu jagar han rekordtider igen.

På söndag lockar Tingsryd med bonuspengar om vinnaren slår nytt europarekord.

– Jag skiter fullständigt i det, säger tränaren och kusken Lutfi Kolgjini.

Efter Going Kronos femteplats i Hugo Åbergs Memorial sa Kolgjini att hästen skulle få en paus med tung träning.

Planerna ändrades dock. Under söndagens V65-tävlingar på Tingsryd startar Going Kronos i loppet som heter "Rekordförsöket 2008".

Vad fick dig att ändra dig?

– Efter det senaste loppet trodde jag att det var något allvarligt fel med hästen. Han blev tung i baksteget 150 meter från mål. Det visade sig att han hade problem att kissa och han fick kramplösande efteråt.

– Nu får han homeopatmedicin i fodret och allt ser bra ut igen. Han är jättefin förutom att han är lite väl tjock, säger Kolgjini med ett skratt.

Distansen på söndag är 1609 meter och förstapriset 150.000 kronor. Det finns också en bonus på 150.000 kronor som delas ut om segertiden understiger gällande europarekord 1.09,3.

Är rekordbonusen något som lockar?

– Jag skiter fullständigt i det. Jag vill ge min häst ett lopp så att han känner sig stor, stark och bäst. Punkt slut. Sen får han springa vilken tid som helst, det har ingen betydelse, konstaterar han på sedvanligt Kolgjini-manér.

Going Kronos får sällskap av Lass Inspiration (V65-1) till Tingsryds milebana.

– Han har utvecklats väldigt bra. Han var lite småseg senast och vi ändrar lite i balansen, det blir tunna aluminiumskor nu. Som fler av mina hästar tränas han vid havet där han stormtrivs. Det gör mycket mentalt för hästen. Han mår bra helt enkelt.

Åsa Elmroth/Kanal75