Hon kan vinna derbyt i dag

TRAV

Dricker champagne i en vecka vid seger

Om fem år vill hon vara champion på Jägersro.

I dag kan hon ta karriärens största seger i Svenskt Derby.

- Jag vet vad som krävs för att lyckas och jobbar hårt för det, säger Vanja Sandrup - en galopptränare med höga ambitioner.

2006 bestämde hon sig för att bli egen tränare. Detta efter 20 år inom galoppsporten och en framgångsrik tid tillsammans med sin tidigare make Francisco Castro.

- Jag lärde mig mycket hos Francisco. Men det är mycket roligare att träna själv och så bra som jag mår nu har jag inte gjort på väldigt länge, berättar Sandrup på sin klingande skånska.

Ifjol red stallets hästar in nästan två miljoner kronor, ett godkänt resultat enligt tränaren själv. Årets knappa 600 000 är däremot långt under förväntningarna.

- Vi hade en väldigt tung början på säsongen med massor av infektioner. Men nu tycker jag det har börjat lossna på allvar.

- Jag är hård med att sortera hästar och slänger snabbt ut de som inte duger. Just nu har jag 18 boxar och de är fulla, men jag skulle gärna träna 40 hästar om de var tillräckligt bra. Att ha sådana som bara nöter ihop pengar är inte intressant, jag vill vara med i de stora loppen.

Raggar hästägare från travet

För att lyckas med det har Vanja sneglat mot travet och försökt locka till sig några av Skånes tyngsta hästägare.

- Man kan inte bara gå omkring i stallet om man ska lyckas. Det gäller att träffa folk och knyta kontakter. Jag är på Jägersro varje travdag, mycket för att ragga hästägare. Nu har jag fått några på kroken, bland annat Göran Falk och Göran Anderberg.

Så du ska bli galoppens Lutfi Kolgjini?

- Haha, det skulle jag gärna bli.

Och om fem år är du tränarchampion på Jägersro?

- Ja, det är inte alls omöjligt. Jag vet vad som krävs för att lyckas och jobbar hårt för det.

En ypperlig chans att ta ett steg på vägen och snygga till årets siffror bjuds på söndag. Derbydagen är inte bara huvudlöpningen med över en miljon kronor och evig ära till vinnaren. Det rids om sexsiffriga förstapris i ytterligare sex lopp. Stall Sandrup plockar ut fem hästar, varav två i Svenskt Derby.

- Jag har varit med i många storlopp under åren med Fransisco. Bland annat flera Derbyn även om vi aldrig lyckades vinna. Så speciellt nervös vill jag inte säga att jag är. Men visst ska det bli spännande.

Årets Derby betecknas som vidöppet. Piaras har tjänat minst pengar av de 15 deltagarna och kommer att tillhöra de minst betrodda.

- Han kom med som en av de sista och får såklart svårt. Med ägarna har inte varit med i Derbyt förut och ville gärna testa, det är ju trevligt att gå på festen om inte annat. Men vi siktar förstås på att tjäna en slant och jag tror att han är förbättrad gentemot senast.

Spännande nyförvärv

Bättre chans ser det ut att vara för nyförvärvet Itsagroom som kom till stallet för bara två veckor sedan.

- Ägaren flyttade honom. Jag vet inte vad som låg bakom, men tackar förstås inte nej till en sådan häst, säger Vanja.

Nu väntar alltså karriärens viktigaste uppgift.

Men vad kan man göra med en häst på så kort tid?

- Så lite som möjligt egentligen eftersom han kommer från två väl täta starter. Jag har gjort ett par småjusteringar, i övrigt försöker vi bara få honom att trivas och hålla honom fräsch. Och hitta en bra jockey förstås, Lennart Hammer brukar lyckas i de stora loppen, så jag är väldigt nöjd att jag fick honom.

Vad tror du om möjligheterna?

- Det är en riktigt bra häst, det ser man bara man tittar på honom. Jag tror att slutar bland de fem främsta. Men seger är kanske att hoppas lite för mycket.

Då låter tränaren mer optimistisk angående dagens övriga tre starthästar. Först och främst Austin som startar i Sofiero-löpning (V65-3) med 182 000 kronor till vinnaren.

- Han är i riktigt bra slag. Senast blev han bortriden och jag är säker på att han gör ett riktigt bra lopp på söndag. Han ska absolut med på V65-lappen.

Tar ledigt och dricker champagne i en vecka

Fyraårige miljonären Cattlemans Clipper är stallets största stjärna för tillfället och kommer ut i Malmö Sommarhandicap (V64-4).

- Det är en riktig tuffing. Han är oberoende av löpningsförlopp och har aldrig gjort mig besviken då han varit frisk. Han är med i segerstriden. Även tvååringen Western Fact (lopp 2) är riktigt lovande. Jag blir besviken om inte minst en av de här tre vinner.

Men även om hon inte säger sig bli nervös så hymlar Vanja Sandrup inte med att en derbyseger skulle smälla högt. Väldigt högt.

- Ja gud, det vore mil större än Breeders som vi vann ifjol. I sådana fall kommer jag inte dricka annat än champagne i en vecka. Då tar vi ledigt hela stallet och släpper hästarna på grönbete, lovar hon med ett skratt.

Robin Johansson/ Kanal75