Efter olyckorna – nu kallar STC till möte

Av: Madeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Olyckor Flera olyckor har inträffat inom travet i höst. Johnny Takter skadades allvarligt på Åbytravet. Håkan Wallberg ramlade ur sin sulky, men kunde fortsätta köra lopp under dagen.
Foto: KANAL75/ALN
Olyckor Flera olyckor har inträffat inom travet i höst. Johnny Takter skadades allvarligt på Åbytravet. Håkan Wallberg ramlade ur sin sulky, men kunde fortsätta köra lopp under dagen.

Efter alla olyckor inom travet har STC kallat in till möte med de aktiva.

Där ska frågan om skyddsväst i loppen tas upp.

– Vi måste få igång en dialog, säger Michael Halvarsson, säkerhetsansvarig på STC.

Den senaste tiden har flera olyckor drabbat travsporten. Ida Olsson skadades svårt vid en montéolycka i slutet av september. Hennes häst gick omkull mitt under ett lopp. Olsson ramlade av och blev liggandes på banan. Hon fördes till sjukhus där hon blev nedsövd i ett nästan ett dygn. Enligt läkarna hade hon drabbats av ödem på lungan, ett brutet nyckelben och en fraktur bakom örat. Men de vet fortfarande inte om hon kommer bli helt återställd.

Kusken Steen Juul skadades allvarligt i en olycka i början av oktober. Det var vid ett lopp på Lunden utanför Köpenhamn som han slungades genom luften och landade på ena sidan och punkterade lungan och bröt flera ben. Juul vårdades på intensivvårdsavdelningen, men ska nu vara på bättringsvägen då han flyttats till ett mindre sjukhus.

Toppkusken Johnny Takter skadades allvarligt i en olycka på Åby. Hans häst började krångla och Takter valde att hoppa ur sulkyn. Kusken fördes till sjukhus där han vårdades i flera dagar. Han ska ha klarat sig med en fraktur i en kota och dessutom ska två bröstkotor tryckts ihop.

Bara några dagar efter den olyckan var det dags igen då Noralf Braekken blev sparkad över munnen under en värmning. Braekken ramlade ur sin vagn och fick föras till sjukhus. Kusken fick operera käken och några tänder skadades.

Den senaste olyckan inträffade i söndags då Håkan Wallberg krokade ihop med ett annat ekipage och ramlade ur sulkyn. Han slog i bakhuvudet, men klarade sig utan några allvarligare skador.

Efter alla olyckor och debatten om skyddsväst i lopp har STC valt att kalla in till ett möte med de aktiva.

– Vi har kallat till ett möte med några kuskar och tränare om 14 dagar. Då ska vi ta upp frågan om att använda skyddsväst. Det är viktigt att vi har en dialog tillsammans. Vi ska sätta oss ner och se vad vi kan göra, säger Michael Halvarsson.

Olyckor under hösten

Lennart Granbeck på STC har märkt att det är just på hösten som det inträffar många olyckor.

– Det har varit så här i flera år, med undantag från i fjol. Men jag vet inte vad det här beror på. Olyckorna är väldig olika och den ena är inte den andra lik. Ibland ramlar de ur sin sulky och i ett annat fall blir de sparkade i ansiktet av hästen. Men jag tycker inte att det har blivit fler olyckor.

Men om det ska bli tvång med säkerhetsväst är oklart.

– Vi har tyckt att var och en ska bestämma det här själv. Men vi ska försöka hitta en lösning och vart vi ska sätta gränsen.

Förslag från de aktiva

Förutom frågan om säkerhetsväst ska man diskutera sulkys.

– Det finns en sulky som säljs på marknaden som skyddar bättre mot sparkar, men det är inte så många som vill använda den. Det är mode även inom det här området, säger Lennart Granbeck.

Under mötet ska man ta fram förslag på hur säkerheten ska bli bättre.

– Det är inget beslutande möte utan vi tar upp det här i vår reglementskommitté, säger Lennart Granbeck.

Publicerad: