Missen som höll på att kosta karriären

TRAV

Proffstränaren var nära att ge upp – lösningen var enkel: ”Trodde inte det skulle ha någon betydelse”

1 av 3 | Foto: Unstirred Drink tävlar om en miljon kronor i E3-finalen i Eskilstuna på lördag

När Unstirred Drink bara var en dag gammal dog hennes mamma.

Lösningen: Giggling, mamma till jämnåriga Unaffected Laugh, fick ta hand om bägge fölen.

Sedan dess har de två stona varit oskiljaktiga.

– Unstirred Drink var helt omöjlig och jag höll på att ge upp, men sedan satte vi ihop henne med Unaffected Laugh igen och sedan fungerade det hur bra som helst, säger Svante Båth, som tränar bägge hästarna, till Trav365.

Den åttonde maj 2013 föddes travhästen Unaffected Laugh på Menhammar Stuteri.

Dagen efter föddes ytterligare en travhäst alldeles intill, Unstirred Drink.

Unstirred Drinks mamma, Yankee Martini, dog dock dagen efter förlossningen.

Lösningen blev att Unaffected Laughs mamma Giggling fick ta hand om bägge fölen – och stona har efter det varit oskiljaktiga.

Under en period, när hästarna kommit till travtränaren Svante Båth, särades stona åt.

Det höll på att kosta Unstirred Drink tävlingskarriären.

På lördag slåss hon om en miljon kronor i E3-finalen på Eskilstuna.

”Så otroligt korkad”

– De här två hästarna blev som tvillingar, och vi sa tidigt att de här två får vi inte sära på, berättar Johan Hellander hos Menhammar Stuteri till Trav365 och fortsätter:

– Vi hade dem tillsammans hela tiden, sedan när de var dags att skicka iväg dem så sa vi att vi kan inte sälja dem var för sig, de måste få vara tillsammans.

Lösningen blev att de bägge stona, då drygt ett år gamla, sattes i träning hos Svante Båth. Till en början gick allting bra, men sedan började problemen.

– Unstirred Drink var helt omöjlig, hon var så otroligt korkad och jag tänkte att det här är inte den vassaste kniven i lådan, berättar tränaren Svante Båth och fortsätter:

– Så jag ringde till Johan Hellander och frågade om vi skulle fortsätta.

Johan Hellander, som hade meddelat Svante Båth stonas historia när de sattes i träning hos proffstränaren, hade en fråga till Svante Båth.

– Jag berättade för Svante när de här hästarna gick upp till honom att de är som tvillingar, och att han skulle försöka hålla ihop dem så mycket som det bara gick. Sedan blir det som det lätt blir, Svante glömde bort det och de hamnade på två olika gårdar hos honom. Svante sa att Unstirred Drink inte alls fungerade och att han var nära att ge upp, och då frågade jag om hon fortfarande stod i lag tillsammans med Unaffected Laugh.

”Då blir hon farlig”

– Vi flyttade ihop hästarna igen och sedan dess har det fungerat utmärkt, skrattar Svante Båth och får medhåll av Johan Hellander.

– Man trodde innerst inne inte att det skulle ha någon betydelse, men sedan han flyttade ihop dem igen så har det fungerat alldeles utmärkt.

På lördag startar Unstirred Drink på V75 i Eskilstuna, i finalen av E3 för ston där en miljon kronor väntar vinnaren.

– Hon har hög lägstanivå och gör nästan aldrig bort sig, de andra får inte ha en dålig dag för då blir hon farlig, säger Svante Båth om Unstirred Drinks segerchanser i E3-finalen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav