Hultman: ’Kommit igång ordentligt...’

Publicerad 2016-12-06

Drömmer om comeback inom travsporten: ”Inte fått några jobberbjudanden än”

Stefan Hultman.

Stefan Hultman är på bättringsvägen.

För Trav365 berättar han om sin medverkan i tipsprogrammet ”Hultmanalysen”, hur han ser på framtiden och de stora framsteg han gjort den senaste tiden.

– Häromdagen tog jag bilen in till stan och åt lunch med en kompis för första gången på ett år, säger han.

För lite drygt ett år sedan slog det ner som en bomb: stortränaren Stefan Hultman, mannen bakom stjärnhästar som bland andra From Above och Maharajah, hade drabbats av en hjärtinfarkt.

Hultman blev sjukskriven på obestämd tid.

I maj tidigare i år gick han för första gången ut och berättade om den tuffa perioden efter smällen mot hjärtat.

Han berättade då att han drabbats av myastenia gravis, MG en muskel- och nervsjukdom.

– Jag vet inte så mycket egentligen, men i mitt fall slog sjukdomen ut hela kroppen: jag kunde inte prata, jag kunde inte tugga, fick problem med andning. Den slår helt enkelt ut musklerna, signalöverföringen från hjärnan till musklerna fungerade inte, och jag blev stillasittande. Den här vintern…jag kan inte beskriva med ord, det har varit fruktansvärt, sa han då.

”Ska bli människa igen”

Tidigare i höstas fick tv-profilen Matteus Lillieborg en längre intervju med stjärntränaren.

Då berättade han att han sakta men säkert blir bättre – och att han hoppas att han i framtiden kan få sitta bakom en häst igen.

– Första steget är att bli människa igen, sa han, bland annat.

”Verkligen ett lyft för mig”

Nu kan Trav365 berätta att Hultman gör stora framsteg.

– Det går åt rätt håll! Det vände för någon månad sedan. Jag kan röra mig mer nu, ta lite längre promenader, då blir man piggare.

I vintras och under våren såg det annorlunda ut.

– Jag har inte kunnat göra någonting innan, inte kunnat röra mig. Men nu har jag som sagt kommit igång ordentlig, man får kämpa, men det är kul när man känner att det går åt rätt håll. Det här har verkligen varit ett lyft för mig.

Berätta lite vad du gör om dagarna.

– Nu kan jag gå runt på tomten, gå ner till bryggan, jag tycker om att sitta där och titta på fåglar, jag man mata mina fåglar och jag går i skogen med mina hundar. Jag får sätta mig då och då och sätta mig på stenar och stubbar, jag har med mig en sån där sittdyna. Jag kan vara ute i en till två timmar och gå några kilometer. Häromdagen tog jag bilen in till stan och åt lunch med en kompis för första gången på ett år. Tidigare har jag inte kunnat göra något, inte ta bilen eller något. Nu ser jag bara positivt på det här. Nu ska jag till och med ut och kika på någon julklapp till min sambo Carina, det har inte varit närheten att det skulle gå tidigare. Jag kunde ju inte ens gå förut, musklerna styrde mig inte riktigt. Nu kan jag, mer och mer, leva som en normal människa.

”Jag är smickrad och rörd”

En höjdare i Stefans vardag är hans medverkan i tipsprogrammet ”Hultmanalysen” som kommer ut varje vecka inför V75.

Inslaget har blivit mycket populärt och tusentals V75-spelare lyssnar på stortränarens loppanalyser vecka efter vecka.

– När jag blev tillfrågad så tänkte jag att det väl inte var någon som ville lyssna på mig, men en god vän sa till mig att vi kan väl i alla fall prova.

– Jag är smickrad och rörd över att det är så många som lyssnar på det och tycker om det. Det är fantastiskt att folk kommer ihåg en. För mig är det veckans höjdpunkt, det största som händer. Jag går verkligen igenom alla hästar, kollar lopparkviet och vill göra något vettigt av det.

Travet är en stor del av Hultmans rehabilitering. Han har med sig datorn var han än befinner sig och plöjer ATG Live så fort chansen finns.

– Travet är min stora passion och jag är lika engagerad i dag som när jag fortfarande var aktiv. Hade jag inte haft travet, då hade jag haft det mycket, mycket jobbigare.

”Inte fått några jobberbjudanden”

Kan du drömma om att göra comeback i framtiden?

– Jag var hos läkaren för någon månad sedan och då sa de att jag har något år kvar till dess att jag kan leva ett normalt liv igen. När det händer något, som till exempel ”Hultmanalysen”, när den är klar, då somnar jag direkt. Energin tar slut.

– Jag vet inte om det finns en chans att komma tillbaka, men jag hoppas det, jag drömmer om det. Kanske göra något inom travet i alla fall, men jag vet inte om det finns något intresse för mig. Jag har inte fått några jobberbjudanden än i alla fall, säger Stefan med ett skratt.

– Det kanske kommer när jag börjar visa på mig på Solvalla igen, när man träffar lite folk, då kanske det kommer upp något. Är det något jag ska göra så är det ju inom trav. Jag började springa på Solvalla som 15-åring, jag har hållit på i snart 40 år med trav. Det är det man lever för.