Världsmästaren på väg tillbaka

Publicerad 2016-12-08

Papagayo E.

Fjolårets världsmästare Papagayo E. är på väg tillbaka.

Hästen tränas för fullt efter sin svåra skada.

– Papagayo E. motioneras varje dag, men vägen tillbaka är lång och han kommer inte att starta förrän i sommar, säger hästens tränare Jan Kristian Waaler.

Papagayo E. matchades mot sommarens stora lopp, men efter en blek insats i Ulf Thoresen Grand International i början av juli upptäcktes en gaffelbandsskada i ett framben och kretsen kring hästen fick en dyster prognos.

– Får en häst en skada som den här är det bara vila som gäller och min erfarenhet säger att det tar ungefär ett år innan man kan tävla igen, berättar Jan Kristian Waaler.

Nu har ett halvår gått och Papagayo E. närmar sig en comeback för varje dag som går.

– Han ser riktigt fin ut och har inga problem med sitt ben och jag ser positivt på framtiden. Det gäller att ha is i magen och vi har inte bråttom.

”Jag är lite tveksam”

En hingst med Papagayo E:s meriter är en eftertraktad häst i aveln, men några sådana planer finns inte ännu.

– Jag är lite tveksam till att kombinera med avel. En del hingstar tappar fokus och då blir tävlandet lidande. Vi tror och hoppas att han kommer tillbaka och kan tävla ett bra tag framöver innan det blir avel på heltid.

Papagayo E. har hittills i karriären 12 segrar på 30 starter och har sprungit in cirka åtta miljoner kronor. Bland flera storloppsvinster är segern i Yonkers International Trot 2015 den tyngsta meriten.

Joakim Brundin, Kanal75