”Svensk travsport måste sluta dalta med honom”

Foto: Franske stjärntränaren Fabrice Souloy och svenske proffstränaren Thomas Uhrberg
TRAV

Efterspelet från storloppet Åby Stora Pris fortsätter.

Nu går proffstränaren Thomas Uhrberg till attack mot stjärntränaren Fabrice Souloy.

– Svensk travsport måste sluta dalta med honom, säger Thomas Uhrberg.

Topphästen Un Mec d´Heripre, tränad av den franske stjärntränaren Fabrice Souloy, vann storloppet Åby Stora Pris och tjänade 1,4 miljoner kronor.

Efterspelet: sociala medier svämmade över av ilska mot stjärntränaren och storspelaren Christer Eriksson rasade och kallade det den största skandalen i V75:s historia.

Anledningen: Fabrice Souloy plockade av skorna på Un Mec d´Heripre, långt efter spelstopp på V75, och bröt därmed mot reglerna.

Nu fortsätter efterspelet – proffstränaren Thomas Uhrberg går till attack mot Fabrice Souloy.

”You are so stupide”

Det är i Thomas Uhrbergs uppskattade fredagsbrev på sin hemsida som Uhrberg menar att svensk travsport måste sluta dalta med den franske stortränaren, och detta inte enbart för att Souloy plockade av skorna på sin topphäst. Souloy ska också ha skällt ut Thomas Uhrberg, mitt på Åbytravets stallbacke.

– You are so stupide, ja det var några ord som Fabrice Souloy tog till när han skällde ut mig efter första heatet i Åby Stora Pris. Sedan ryckte han skorna på Un Mec d´Heripre inför finalen – helt emot alla regler och det var en ännu större skandal än attacken mot mig, skriver Thomas Uhrberg och fortsätter:

– Jag förstår att spelarkåren är fly förbannad. Snacka om att bli lurad.

”Osportsligt”

Många i den skaran av upprörda spelare menade på att Fabrice Souloy förbättrade Un Mec d´Heripre med 30-40 meter sedan han plockade av honom skorna, något som Uhrberg tycks stå bakom.

– Utan skoryck hade Un Mec d´Heripre aldrig vunnit Åby Stora Pris, men det blev bara 1 500 kronor i böter för det otillåtna skorycket, skriver han och ställer sig frågande till den franske tränarens utskällning av honom.

– Det är också osportsligt att som tränare skälla ut en kusk efter ett lopp, som Fabrice Souloy gjorde. Jag hade full täckning för styrningen av Tycoon Conway Hall, skriver Thomas Uhrberg.

Tränarkollegan Lutfi Kolgjini tar upp händelsen i sin krönika i lördagens Sportbladet och han håller med Uhrberg om att ST måste agera.

– Gör som i Frankrike och Italien. Hästar som kommer ut med oannonserade balanser ska köras ut omdelbart och inte få delta. ST måste sätta klara direktiv. Innan folk börjar skratta åt vår sport.

Klicka här för att läsa hela Thomas Uhrbergs text