Söderbäck: Du är bäst ändå, Nuncio

TRAV

Expertens snabba tankar efter Oslo GP

Nuncio förlorade – trots att han var bäst.

Knappast någon häst i världen hade kunnat vinna med det lopp han fick i Oslo Grand Prix.

Att gå ut från spår nio mot världseliten och tvingas kliva fram i dödens i 11-tempo blev lite för mycket till och med för Travsveriges nya kelgris Nuncio.

Han föll med flaggan i topp och blev hjältemodig tvåa. Lite hamnade hjälteglorian en aning på sned, men knappast någon häst i världen hade klarat att hålla spurtfenomenet Your Highness bakom sig efter ett så blytungt lopp. Kanske kanske hade den franske fantomen Bold Eagle klarat av det – men det får vi aldrig veta.

■ ■ ■

Ingen skugga över Your Highness, mästerligt körd av Björn Goop, levererade hon en blytung spurt som inte gick att freda sig mot. Med ett liknande lopp i Prix d’Amérique om knappt åtta månader kan superstoet vara en farlig utmanare till Bold Eagle och Nuncio. Över sprinterdistans är stoet dock chanslöst, hon är inte tillräckligt snabb i kurvorna.

■ ■ ■

Det kan dröja innan Nuncio får ett revanschmöte mot Your Highness. Om Stefan Melanders springare mår bra efter ännu en urladdning i dödens väntar troligen Årjängs stora sprinterlopp och/eller Hugo Åbergs memorial innan femåringsloppet Jubileumspokalen. Eller ger Stefan ”Tarzan” Melander Nuncio en lite längre andhämtningspaus före Jubileumspokalen? Välförtjänt i så fall.

■ ■ ■

Europas andra superhäst, Bold Eagle, stärkte sina aktier i årsdebuten i lördags på Vincennes som han vann enkelt på 1.10,8.

Han sitter säkert just nu på Europas travtron – men det är långt till Prix d’Amérique, eller hur Tarzan?