Jagar sjunde raka segern: ’Optimist’

Publicerad 2016-11-15

Vann Svenskt Mästerskap för en månad sen – nu blir Ivar Sånna storfavorit på V75

Uppvisningen i Svenskt Mästerskap ligger bara en dryg månad bort.

Ivar Sånna har hunnit med en seger i det nya hemlandet Norge efter det och jagar sjunde raka triumfen på lördag när V75 avgörs i Oslo.

– Vi måste vara optimister igen, säger kusken Jomar Blekkan.

V75-cirkusen drar till Norge på lördag där omgången på Bjerke inleds med en gulddivision med bara nio hästar till start.

Ivar Sånna – hästen som köptes till Norge för miljonbelopp under fjolåret – fick ett spår nio bakom bilen i loppet över 2100 meter.

Nynorsken har bland annat att ta sig an Robert Berghs Nahar, Björn Goops Thai Broadway och Reijo Liljendahls Fire To The Rain.

– Jag såg att Nahar har varit bra i Kanada och det är ju en bra häst. Så vi möter ju motstånd som är hårt. Men Ivar Sånna på topp är ingen dålig häst det heller och vi måste vara optimister igen. Spår nio är ganska okej också. Han gör lika bra lopp bakifrån som i ledningen och vi har rygg på några startraska hästar, säger Jomar Blekkan.

”Ska få lite ledigt”

Den norske travprofilen med över 4 000 segrar i karriären svarar i mobilen hemma i Jakobsli i Trondheim måndag förmiddag. Söndag var det tävlingar på hemmabanan där Blekkan bokförde sig för tre segrar, varav två med hästar från det egna stallet.

I mars i fjol blev Blekkan sparkad av en häst. Nyförvärvet från Sverige Ivar Sånna sattes då i Frode Hamres träning där sexåringen kom igång ordentligt efter en halsoperation.

Efter lördagens lopp – och sedan V75-finalerna på Solvalla i slutet av november - är det meningen att Jomar Blekkan ska ta hem hästen för vinterträning.

– Han ska få lite ledigt och sedan tränas för nästa säsong då vi hoppas på en fortsättning på den här otroliga utvecklingen. Av det han visat hittills ser det ut som att han kan bli Norges nästa stjärna om allt går bra, säger Blekkan.

”Våldsam spurt i SM”

Att det var en bra häst norrmännen kom med till SM-loppet på Åby för en månad sedan kände alla till. Ivar Sånna överraskade ändå alla – inklusive tränare och kusk – med att visa sig vara överlägsen i loppet.

Mosaique Face var favorit och Adrian Kolgjini verkade sitta på leken framme i ledningen då Ivar Sånna veks ut till attack från tredjeparet utvändigt.

– Det var en våldsam spurt han levererade. Han var enormt bra och är han i samma författning till helgen är det klart att jag måste vara optimist.

Ivar Sånna har varit överlägsen vid segrarna på slutet. Sjätte raka på Biri för snart två veckor sedan artade sig till en ny uppvisning i ett enklare gäng.

Enligt Blekkan var hästen ändå inte som bäst den dagen.

– Kände i loppet att han inte var helt på topp för dagen. Det var en förkylning som var på väg där men han ska vara i ordning nu. Han vann på ett lätt sätt i alla fall när jag fick ta över ledningen gratis och sedan bestämma farten hela vägen.

Hur lyder de senaste rapporterna om Ivar Sånna?

– Enligt Hamre ska hästen var i samma fina form som när vi vann Svenskt mästerskap.

Du har respekt för några av de svensktränade säger du. Om du jämför Ivar Sånna med norska hästarna Love Voice, Call Me Hanover och Winmecredit?

– Då vill jag påstå att Ivar Sånna är bättre – på det han visat på slutet.

Hur klarar han en eventuell småseg bana i Oslo på lördag?

– Det kan väl kanske bli lite blött den här årstiden men hästen klarar sig bra när det är smutsigt. Jag hoppas dock få köra med barfotabalans bak på honom. Hästen ska helst gå utan bakskor som han gick i SM. Men senast på Biri gick han med skor även bak, så hästen fungerar på det också. Det blir ett nytt spännande lopp på lördag, slutar Jomar Blekkan.

Mikael Wikner/Kanal75