Svanstedts taktik: ’Kommer att ladda’

TRAV

Stjärntränaren om chanserna med Resolve – så ska de fixa en plats i Elitloppet

1 av 3

I kväll avgörs det om vi får se Åke Svanstedt i årets Elitlopp.

Med sin stjärna Resolve möter han den nord­amerikanska eliten på

The Meadowlands där en biljett väntar till den stora travfesten på Solvalla.

– Han måste nog springa en 1.08-tid om han ska ­vara med. Jag tror att han kan göra det, säger Åke Svanstedt till Sportbladet.

Sveriges travlegendar och tränardominant i många år är inne på sitt tredje år i USA. På vinterhalvåret har han sin bas i ­Vero Beach i Florida där unghästarna tränas upp ­inför säsongen och då tävlar han inte alls. Men nu har säsongen dragit igång på allvar och för några veckor sedan flyttade Svanstedt upp till sin andra gård, ­Legend Farm, belägen i Wrightstown i New Jersey.

– I Florida har det varit ­lite halvsemester när vi har tränat på förmiddagarna och sedan varit lediga resten av dagarna. Men nu är det färdigvilat för säsongen och man känner suget att börja tävla igen. Det ska bli kul, säger Svanstedt.

Efter att världsrekord­hållaren Sebastian K. lagt tävlingsskorna på hyllan och verkar som avelshingst är det Resolve som är Svanstedts nya stjärna. Redani höstas avslöjade Svanstedt sina planer att försöka ta hästen till Sverige det här året och sikta mot Elit­loppet. Resolve är fem år gammal, har sprungit in 7,7 miljoner kronor och ägs av svensken Hans Enggren. Svanstedt tycker att hästen har vissa likheter med ­Gidde Palema.

– Resolve är allroundhäst som tål att göra jobbet själv. Han är startsnabb, stark, speedig, travsäker och hållbar. Han är lite lik Gidde i stilen faktiskt, oöm för ­positioner och fin att köra, säger Åke Svanstedt.

Vet vad som krävs

Svanstedt vet vad som krävs för att vinna Elit­loppet. Han har gjort det två gånger tidigare med Gidde Palema och Torvald Palema. Nu har han preparerat ­Resolve för att han ska vara på topp till kvällens drabbning på The Meadowlands utanför New York. För några veckor sedan gick Resolve ett kvallopp och veckan därpå gjorde han årsdebut. Men Svanstedt deklarerade inför den starten att det bara var ett led i uppbyggnaden. Han körde snällt med ­hästen som avslutade rasande fort, näst snabbast av ­alla när han travade 1.05,6 sista 400 meterna. Resolve blev där fyra efter vinnande Bee a Magician.

– Det var helt enligt planerna. Jag hade spår långt ut och laddade ingenting från start. Det gick också väldigt sakta till en början. Sedan avslutade hästen otroligt fort hela sista 800 meterna. Nu har han fått två lopp i kroppen på 14 dagar. Jag hoppas och tror att han ska ha toppform nu. Det känns så i träningen i alla fall, ­säger Svanstedt.

I kväll, 18.40 svensk tid, körs Mack Lobell, Elit­loppet Playoff där vinnaren blir direktkvalificerad till Solvalla. ATG har anordnat spel från Sverige, V64 med Grand Slam där en ensam vinnare kan ta hem tio miljoner kronor.

Nio platser i planet

Solvalla har i år ordnat ett direktflyg till Solvalla och Elitloppshelgen med nio platser i planet. Kretsen kring flera av de amerikanska superhästarna som är med i loppet har uttryckt önskemål om att komma till Solvalla.

– Ja, nästa lopp för snabbloppshästarna i USA är den 21 juni vilket har gjort att flera är intresserade av att åka. Bland annat kretsen kring JL Cruze och Bee a Magician. Men det krävs en riktigt bra prestation och en väldigt snabb tid om det ska bli aktuellt.

– Om man ska titta på tider krävs det nog en sekund snabbare tid än Nuncio som vann på 1.09,9 på Solvalla. Det är så mycket snabbare banor här i USA att hästarna måste gå en 1.08-tid om de ska ha på Solvalla att göra, säger Svanstedt.

Tror du att Resolve är ­redo att springa det?

– Ja, det tror jag men då krävs det att vädret är bra och banan är fin. Hästen är förbättrad i år gentemot i fjol vid samma tid. Då tog det några lopp innan han kom i form men han känns mycket bättre i år.

Svanstedt säger också att han har ett ess i rockärmen till kvällens lopp. Han kommer att rycka alla skor på Resolve och vara mer offensiv från start.

Hur ser du på kvällens lopp taktiskt?

– Han har ett bra startspår och är rejält startsnabb. Jag kommer att ladda och ska försöka ta mig förbi JL Cruze. Men den hästen är också snabb ut så kommer jag ­inte förbi i starten kanske jag får rygg på ledaren.

– Resolve har gått med träningsbalans, PG-skor, både i kvalet och i loppet ­senast. Men nu blir det bar­fota runt om och hästen är snabbare när han springer barfota.

Vilka är de värsta konkurrenterna?

– JL Cruze är en riktig tuffing, en superhäst. En stor och mäktig häst med ett långt steg. En riktig önskehäst. Bee a Magician är också en topphäst som var bra både i kvalloppet och när hon vann senast. Så även om Resolve är på topp kan det bli svårt att slå dem. Han kan göra ett kanonlopp och bli trea. Då är jag nöjd ändå.

Hur gärna vill du till Elitloppet?

– Det är klart att det vore kul att komma till Solvalla. Jag vet att jag har en bra häst men jag vill inte åka dit bara för sakens skull. Då ska han vara så bra att han har chans att gå till final, säger Åke Svanstedt.