Tillmans laddning – semester i ’Barca’

avChristoffer Wickman

Söker lugnet inför söndagens superlopp: "Jag gillar det, verkligen"

Foto: Thinkstock/Kanal 75
Stjärnkusken Jennifer Tillman laddar upp inför Elitloppet – i Barcelona

I helgen deltar Jennifer Tillman, 31, i ett av världens största travlopp.

Hur hon laddar upp? Med semester i Barcelona.

– Det är skönt och komma bort och landa lite, inför vad som komma skall, säger Jennifer Tillman till Trav365.

Jennifer Tillman, tjejen från Bollnäs, har vuxit fram som den mest lysande kvinnliga stjärnkusken i den mansdominerande sporten trav.

Hon har också blivit ett ansikte utåt för travsporten, både för sina insatser i sulkyn men också för sina framträdanden som expert i TV4.

På söndag, den 29 maj, deltar Jennifer Tillman i ett av världens största travlopp – Elitloppet.

Hon gör det för andra året i följd.

Varför har denna 31-åriga tjej lyckats så bra, i den mansdominerande sporten?

Per K Eriksson, tränare till stjärnhästen Royal Fighter, tror sig veta.

Vad säger Jennifer Tillman själv? Kan det vara vattnet i Bollnäs?

Trav365 har tagit pulsen på Jennifer Tillman inför Elitloppet.

”Tycker det är skönt”

När Trav365 når Jennifer Tillman befinner hon sig i Spanien, Barcelona. Det här är andra gången som Tillman besöker staden.

– Det är strand och bad nära, samtidigt som du har shopping och staden, allting ligger i ett och jag tycker om det, verkligen, säger Jennifer Tillman till Trav365 och fortsätter:

– Jag hade faktiskt bokat den här resan för länge sedan, men hade nog inte kunnat åka om det inte var så att jag blev avstängd. När jag blev avstängd så passade jag på att ta semester.

Hur är det att ladda upp inför Elitloppet från Barcelona?

– Jag tycker det är skönt, det var en sådan hektisk vecka inför Elitloppet i fjol så därför är det skönt att komma bort och koppla av lite, att landa lite. Det blir väldigt mycket ändå inför Elitloppet, så det är skönt att kunna ladda i lugn och ro, berättar hon.

”Kommer vara ännu bättre”

Vad har du för tankar om vad som komma skall i helgen?

– Det är bra tankar, säger Jennifer och är tyst en stund innan hon fortsätter:

– Det är jättekul alltså, vi var med i fjol, jag, Per K Eriksson och Royal Fighter, och visade att vi hör hemma där. Nu har hästen fått ett år till på sig att utvecklas och Per K har lyckats bra med hästens vinterträning och det känns som om hästen är ännu bättre i år, det känns som han är starkare i kroppen och allting.

Royal Fighter slog sig in i eliten under fjolåret, och har inför årets Elitlopp fått två lopp i kroppen. Det är ett mindre än vad han hade i fjol, då han vann sitt Elitloppsförsök från dödens och sedan satt fast med ”rubbet kvar” som fyra i finalen.

– Jag tyckte att han var otroligt bra vid seger senast på Jägersro och med det loppet i kroppen känns det som att han kommer vara ännu bättre på söndag.

”Han kan absolut vinna”

Per K Eriksson berättade tidigare under tisdagen för Trav365 att han tror Royal Fighter kan vinna Elitloppet på söndag, något som Tillman håller med om. Anledningen: hon litar på Per K Eriksson.

– Ja, absolut så tror jag att Royal Fighter kan vinna. Sedan är det så, att jag har lärt mig att lita på ”Pelle”. Jag var lite orolig, eller orolig kanske är fel ord, men när årsdebuten dröjde för Royal Fighter så började man fundera, för tidigare har det varit den typ av häst som behövt lopp i kroppen innan formen sitter där, men återigen visste Per K vad han gjorde. Royal Fighters årsdebut i Kalmar var bättre än någon gång tidigare, säger Jennifer Tillman och fortsätter:

– Efter det loppet så visste jag att han skulle prestera bra senast på Jägersro, vilket han också gjorde. Pelle har hela tiden sagt att han inte kommer vara med i Elitloppet för att bara delta utan ska han vara med där så ska han ha chans att vinna, och han visade ju på Jägersro att han är så bra och nu när han fick det utgångsläget som han fick i försöket så är jag också optimistisk.

Vad säger du om Per K Erikssons förmåga att kunna pricka formen rätt?

– Han vet vad han ska göra, han är helt överlägsen på det. Som i fjol, innan Royal Fighter gjorde det loppet som han gjorde på Solvalla när han fick en inbjudan till Elitloppet så hade Pelle redan börjat nämnt Elitloppet innan, då skrattade jag och trodde att han skämtade. Jag visste att Royal Fighter var bra då, men efter det loppet som han gjorde på Solvalla så tänkte jag att fan, hur bra är han egentligen? Pelle hade vetat det hela tiden och jag har lärt mig att han vet exakt hur Royal Fighter kommer att tävla, det är klart man inte kan ha rätt till 100 procent, men just att pricka formen och ställa i ordning är han överlägsen på.

”Hon har inga nerver”

Efter Royal Fighter och Jennifer Tillmans intåg i Elitloppet blev de under fjolåret i det närmaste en följetång i de större loppen, och med tanke på Royal Fighters inledning av 2016 är det ingen vild gissning att de lär bli det i år också.

– Jag är ju med i de större loppen för att Royal Fighter är med, och ju mer man är med i de större loppen ju mer trygghet får man. Men just i fallet Royal Fighter så har jag redan en trygghet, både för hästen, ägaren och tränaren.

Men vad är det som gör att 31-åriga Jennifer Tillman tar uppståndelsen med ro, och att hon hanterar den press som hon som ensam tjej bland de ”stora” killarna gör? Per K Eriksson tror sig veta.

– Tjejen har fantastisk talang och nu börjar hon också få storloppsrutin, hon kan gå hur långt som helst. Hon har inga nerver, hon blir aldrig nervös. Både jag och min fru Tina blir jättenervösa, men Jennifer är alltid hur lugn som helst. Det är klart att många kritiserat varför vi inte satt upp exempelvis Örjan Kihlström eller Erik Adielsson, men jag har mina kuskar och Jennifer började köra åt oss för tio år sedan och kuskinsatsen har aldrig varit något problem.

Jennifer Tillman skrattar när hon hör Per K Erikssons ord om att hon inte har några nerver.

– Haha ja, Pelle brukar säga att det är vattnet i Bollnäs, att det kanske är vattnet därifrån som gjort mig lugn. Jag kan faktiskt inte förklara det själv, jag brukar kunna hålla mig lugn och jag har lärt mig att koppla av, säger Jennifer Tillman och fortsätter:

– Jag brukar inte stressa upp mig, men inför Royal Fighters årsdebut i Kalmar så var jag faktiskt nervös, jag var betydligt mer nervös då än inför Elitloppet i fjol.

Hur kommer det sig?

– I Elitloppet i fjol så visste jag att Royal Fighter var bra, då kände jag mig trygg, men nu inför årsdebuten så undrade man så klart hur bra han skulle vara efter mycket träning, och även om Per K var väldigt nöjd med honom så märkte man också på honom att han var lite osäker, och då blev jag nervös. Vi visste nämligen inte exakt vart man hade honom. Men efter loppet i Kalmar så hittade jag lugnet igen. Det är klart det alltid är lite spänt inför större lopp, men så fort jag kör ut till defileringen så släpper allting, man brukar säga att man bara ska ha kul, och det har vi verkligen med Royal Fighter.

”Jag har en plan A”

Per K Eriksson, Jennifer Tillman och Royal Fighter lottades till innerspår i sitt försök till Elitloppsfinalen, och Jennifer Tillman hymlar inte med taktiken.

– Jag har en plan A, den är redan klar, och det är att köra allt som går från start och köra i ledningen, sedan vet jag inte om vi lyckas och då får jag ha både en plan B och en plan C. Jag har stor respekt för Nuncio, men jag vet att jag också har en bra häst och jag vill köra i ledningen, säger Jennifer Tillman och fortsätter:

– Min chans att slå Nuncio är att köra i ledningen och låta denne få gå utvändigt. Plan A är definitivt att köra i ledningen. Jag har mött Nuncio flera gånger nu och vet att det är en svår nöt att knäcka, men det är ingen omöjlig uppgift och jag vill göra ett försök och mitt försök att slå den är att köra i ledningen. Det känns som om Royal Fighter är bäst i ledningen, därför vill jag också ge honom den chansen, säger Jennifer Tillman.

ARTIKELN HANDLAR OM