Peter Forsberg

Uppgifter: Schism bakom ”Foppas” flytt av stjärnhästen

Forsberg: ”Inget varar för evigt”

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

Under fredagen briserade en nyhetsbomb i travvärlden.

En av de största hästflyttarna genom tiderna blev klar.

Enligt källor till Sportbladet Trav365 ligger en schism bakom att Peter ”Foppa” Forsberg flyttar Diamanten från Robert Bergh till Stig H Johansson.

Nyheten innehåller många ingredienser.

Diamanten kan vara travvärldens bästa fyraåring och en häst för de allra största loppen.

Ishockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg och hans pappa Kent Forsberg har ett mångårigt och framgångsrikt travsamarbete med Robert Bergh.

Ny flyttas Forsberg-ägda Diamanten från Robert Bergh på Åby som är Sveriges just nu ledande travtränare till Stig H Johansson på Solvalla som är Sveriges främsta travtränare genom tiderna.

Trots de storslagna framgångar och imponerande utveckling Diamanten har haft.

Flyttade först unghästarna

Expressen var först med nyheten.

– Jag har fått besked om att det kommit in nya delägare på hästen som kräver att hästen byter tränare, säger Robert Bergh till tidningen.

– Det stämmer och det är för att de nya ägarna och även vi då vill ha hästen i Stockholm, vi flyttar ju fler hästar också. Sju av nio ägare håller ju till runt Stockholm, säger Kent Forsberg.

Enligt källor till Sportbladet Trav365 har det inte tillkommit några ägare sedan ett ägarskifte den 1 juli som registrerades hos travförbundet Svensk Travsport den 2 augusti – förutom Forspro AB blev då även Kph Holding Ab och Larstenen Förvalting AB delägare, bolag som håller till i Örnsköldsvik och Umeå.

Källor berättar också om en schism mellan ägarna och Robert Bergh.

Ägarna bestämde sig för att flytta sina unghästar hos Bergh till Solvallatränaren Svante Båth, och då ska Bergh ha sagt till dem att de fick flytta alla hästarna.

Samtidigt som det ska ha funnits ekonomiska meningsskiljaktigheter mellan parterna.

Avstår kommentarer

Sportbladet Trav365 har också varit i kontakt med Kent Forsberg.

– Jag har egentligen inga ytterligare kommentarer till det jag tidigare har sagt. Det här är kort och gott ägarnas gemensamma beslut att vi vill ha hästen i Stockholmstrakten, säger han.

Enligt våra uppgifter är det schism som ligger bakom flytten, att Robert Bergh sagt att ni också får flytta Diamanten efter att ni beslutat att flytta unghästar – stämmer det?

– Det är inget jag vill kommentera. Flytten är tråkig för Robert Bergh, vi har haft ett långt och framgångsrikt samarbete men inget varar för evigt.

Stämmer det att ni flyttar unghästar till Svante Båth?

– Ja, det stämmer. Totalt handlar det om tre hästar som vi har haft hos Robert Bergh och som nu flyttas – de båda ettåringarna Bunch of Budgies och Galaxy Am, och Diamanten.

Har det tillkommit några nya ägare sedan det registrerade ägarbytet i somras?

– Nej, det har inte hänt något mer sedan dess. Det är den ägarförändringen som har gjorts.

Tjänat 5,6 miljoner

Diamanten är son är till Robert Berghs och Peter ”Foppa” Forsbergs tidigare storstjärna Adrian Chip.

Hästen har hunnit tjäna 5,6 miljoner kronor efter 20 segrar på 28 starter utan att ha varit anmäld till de allra största, mest klassiska och mest penningstinna unghästfinalerna för de svenskfödda hästarna, samtidigt som han bland annat vunnit de stora svenska fyraåringsloppen Sprintermästaren och Kungapokalen.

Planen har varit att senare starta Diamanten i miljonloppet Criterium Continental för fyraåringar på Vincennes i Paris på julafton, där vinnaren får en plats i Prix d’Amerique den sista söndagen i januari.

Sportbladet har också sökt Robert Bergh och Stig H Johansson för en kommentar.

Till mediabolaget Kanal 75 säger Robert Bergh att han är ovetande till anledningen till hästflytten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Robert Bergh: ”Det är en tung fredag”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Forsberg

Stig H Johansson

Robert Bergh

Solvalla