Trav

Maximal insats av dansande Jeppas

TRAV

GÄVLE. Jag har nog aldrig blåst upp en häst så.

Men Jeppas Maxi lyckades överträffa min saga.

Ålands nya stjärna borde varit knockad efter ett varv men han bara dundrade på och dansade undan.

Det var lätt att tro på honom. Vi som hade sett Jeppas Maxi i de senaste starterna behövde inte fundera särskilt länge, vi som hajar nåt. De andra fick tro på den dära Coldplay (eller var det -town?) medan vi flinade och streckade en häst, fantom­hästen från Åland.

Jag raljerar men kan väl få passa på en dag som denna? Att Jeppas Maxi var grym visste jag men att han var så här bra, att han skulle reda ut den här (som det skulle utveckla sig till) soppan – det trodde nog ingen.

Efter att ha pratat med tränare Robert Ekström nere på Gävletravets stallbacke på förmiddagen fann jag ingen anledning att backa. Allt var frid och fröjd, även om Robert sa att jag skulle sansa mig lite. Men, påpekade jag, Maxi bombade förbi med 1.09 sista 500 från dödens på Solvalla i V75-genrepet och att det skulle finnas en bättre häst i lägsta klassen är orimligt och Robert sa i alla fall inte emot.

Jansson inte nöjd

Så började det balla ur. Förbannat också. Efter värmningen var nämligen Torbjörn Jansson inte alls nöjd. Hästen kändes rullig, trivdes inte på den hårda, välpreparerade, stumma banan och när jag klev in

i stallet för att kolla läget höll Robert på och la på hästen boots på framhovarna. Han muttrade lite om att det säkert inte var någon fara men ögonen sa något annat.

Provstarten var bättre, Jansson gjorde tummen upp och vi började tro igen. Kanske att det inte var så farligt ändå? Kanske att det bara var underlaget?

Vem fasen vill springa på betong?

När han sedan i stort sett direkt hamnade utanpå Coldtown, som för dagen var så uppvriden det bara gick med skygglappar, barfota och rycktussar, började i alla fall jag flacka med blicken och leta efter undanflykter till mitt ”svammel”. Under 1.12 ­första

1 000 var också ett tempo som innebar

spiken i kistan på V75-spiken. Natti. Ingen klarar sånt.

Men 700 kvar började Kontio vifta med slaka tömmar bakom Coldtown medan Jansson såg ut att dra i bergvägg. Hästen pullade och Torbjörn tittade sig runt omkring; ledaren hade han koll på.

Resten var uppvisning och Jeppas Maxi seglade undan till lätt vinst på 1.12,0/2 140 auto. Jag ska inte skriva mer nu, fick lite bannor av Robert Ekströms dotter för att jag haussat upp hästen så mycket. Men jag kan i alla fall säga att det är en hyfsad åländsk pålle.

Snyggt kört, Mercedes

Mercedes Balogh är säker och utan tvekan en kusk av rätt snitt. Tuff, taggad och med vinnarskalle. Hon gjorde allt rätt bakom min andra spik Food Money i V75-1. Pang till ledningen och sen såg hon till att favoriten Molle C.D. blev kvar i tredje inner.

Erik Adielsson hade inte gjort det bättre.

Truculent tog sista Elitloppsbiljetten och ju mer jag tänker på det desto bättre känns det. Han var ju den enda hästen i loppet som vi inte kan sätta in i konkurrensen? Hur bra är han egentligen? Det kan ju faktiskt vara så att han är bättre än vi tror? Lars I Nilsson tror det. Jag säger inte emot.

Micke Nybrink

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!