Statistiken visar: Han vinner i kväll

Publicerad 2015-03-11

Shogun D.K. är obesegrad i ledningen efter tre försök - tränare och kusken: ”Ledningen är både plan a och plan b”

Mikael Pilenberg och Shogun D.K.

Här är bästa spiken mot 11 miljoner kronor på V86 i kväll.

Unik statistik visar att Shogun D.K. är obesegrad i ledningen och tränaren Mikael Pilenberg har taktiken klar för sig.

– Ledningen är både plan a och plan b i kväll, säger han till Trav365.

Elva miljoner kronor till en ensam vinnare på spelformen V86 i kväll.

Omgången saxas mellan Solvalla i Stockholm och Jägersro i Malmö.

I den inledande V86-avdelningen verkar spelarna ha svårt att välja häst – då tre hästar är betydligt mer streckade än de övriga i loppet.

Det handlar om 4 Shogun D.K., 6 Roxie Lavec och 7 Mc Steamy.

En av de hästarna sticker ut, om man ser till tidigare lopp.

Shogun D.K. är obesegrad från ledningen efter tre försök – och då det handlar om kort distans i kväll samt Jägersro som i folkmun kallas för ”spetsbanan” är taktiken från tränare och körsven Mikael Pilenberg glasklar.

Han tror också på toppchans.

”Kommer att kosta”

– Shogun D.K. har gått tre gånger i ledningen och vunnit samtliga, det stämmer. Men det tråkiga på förhand är att Jupiter Rodney blivit struken, det innebär att vi kommit ned ett hack bakom startbilens vingar och det ser jag som negativt.

Kan du utveckla?

– Jag hade hellre önskat spår fem-sex eller sju med honom, jag tycker att han är snabbare från start ju längre ut bakom startbilen han startar. Men, jag kommer att köra rejält för ledningen i kväll och får jag inte ledningen direkt så kommer jag att köra för det. Det är ledningen som gäller.

– Ledningen är både plan a och plan b i kväll, denna gången kommer jag att köra och det kommer att kosta för det ekipaget som väljer att svara för jag kommer köra tills jag sitter i ledningen.

”Akilleshäl”

Varför är han obesegrad i ledningen?

– Egentligen om jag ska vara ärlig så tror jag inte att han är sämre bakifrån, kanske till och med bättre. Han fungerar fint i ryggar och bara suger tag i grejerna när jag anfaller med honom, men han har problem runt sista sväng när han ska ut i spåren och där klarar han innerspår mycket bättre – och därför tror jag hans bästa resultat är från spets. Han är som sagt inte ett dugg sämre bakifrån, men har en akilleshäl i sista sväng.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att det är en mental grej, att det sitter i huvudet på honom. Du kan köra hur fort som helst med honom i vilken kurva som helst, men just i sista sväng när han ska ut i spåren så börjar han ta lite töm och när du ska korrigera honom så kan galoppen komma. Han känns hur fin som helst, men sedan kan det komma bara på två steg.

”Ljuger oftast inte”

Statistiken för Shogun D.K. är ganska talande, ska man titta på statistik som spelare?

– Statistiken ljuger oftast inte, och det är lättare för honom att springa i ledningen då han slipper ut i spåren i sista sväng och han har större segerchans i ledningen än bakifrån.

Tror du att han vinner från spets, och bättrar på sin statistik ytterligare?

– Ja, det tror jag. Jag tror alltid på segerchans med den här hästen, och jag tror på segerchans även om det mot förmodan inte skulle bli ledningen i kväll – även om det blir svårare att vinna bakifrån. Det är några bra hästar emot, men jag vet vad min häst kan och får han ledningen tror jag statistiken håller i sig.

”Miljon för lite på sig”

Hur bra är den här hästen?

– Jag har alltid sagt att han har en miljon kronor för lite på sig, och det står jag för. Jag har oftast fått höra om det, men jag står för att den kapaciteten finns i honom. Jag tror han springer en 11-tid i kväll om det behövs, och vem ska nå honom från ledningen då? Han sprang 11,9 för två månader sedan, och varför skulle han inte kunna göra det i kväll. Fortsätter den här hästen att utvecklas så tror jag han kan bli riktigt bra, och sköter han sig bara så är det toppchans i ledningen.

Gör du några ändringar på honom?

– Han kommer tävla med skor runt om, trekvartsstängt huvudlag samt vanlig vagn som vanligt. Däremot ska jag prova att värma honom med ett annat bett och en huvudstång för att se om jag får honom mer stabil i kurvan om vi skulle missa ledningen, men jag ska som sagt prova det i värmningen och sedan får vi se om jag använder de ändringarna till loppet, säger Mikael Pilenberg.