Trav

”Om Åke var Batman så är Bergh åtminstone Robin”

TRAV

Micke Nybrink om stjärnan: ”I loppen lever han rövare”

Sportbladets travexpert Micke Nybrink.
Sportbladets travexpert Micke Nybrink.

Det är det udda paret, Amazon Am och Robert Bergh.

Båda kör sitt eget race men trivs tillsammans.

Det troliga är att de vinner Derbyt efter stor startgalopp.

Men vad hände med barfotadebatten?

Robert Bergh leder den svenska tränarligan överlägset. 17 miljoner har han kört in i år. Om någon har tagit över Åke Svanstedts kungatron så är det han.

Det lustiga med Bergh är att det lite badass och outlaw över honom också. Om Åke var Batman så är Bergh åtminstone Robin.

I loppen lever han rövare. Vid sidan av är han slagfärdig och full av liv, full i fan.

Ibland sprids skrönor om vad han gjort och minst en gång i veckan får jag mejl från upprörda spelare om påstådda spelstötar från stallet. ”De lirar Micke, fatta det. Skandal.”

Nej, vattenkammad med skjortan knäppt ända upp får vi aldrig se honom.

Kan spurta som en tok

En annan sak som är slående är hans tankar om hästar. Inte många hade startat Amazon Am i Derbyt. 99 av 100 tränare fegar såklart och väljer Derbystoet och har därmed ryggen fri. Varför riskera ett magplask från tio meter när det går att dyka från bassängkanten?

Amazon Am ska starta i Derbykvalet eftersom Bergh har räknat ut att hon inte kommer att få något gratis i stoavdelningen. Ingen kommer att släppa till henne i finalen. Det står dödens tatuerat i pannan på henne när bilen släpper. Eller tredje ytter och chanslös (tvåa?) på speed.

I stället går hon ut i det riktiga D-loppet. Där släpps hon till ledningen i alla lägen och kan dirigera ända hem. Så har Bergh räknat ut det. Visst är han smart? Nej, så är det förstås inte.

Men hon är inte hästen alla andra sitter och letar efter i Derbyfinalen. Hon är en i mängden och kan gömma sig i klungan. Spurta som en tok kan hon. 

Bergh har vunnit Derbyt tre gånger: 1997 med Remington Crown, 2001 med stoet Hilda Zonett och 2003 hette hans häst Tsar d’Inverne. Alla har spurtat till vinst långt ut i banan. Hilda och Remington galopperade men vann ändå. Om nu någon tror att Robert inte vet vad han ger sig in i? Fniss.

Pågående process

Vad hände med barfotadebatten egentligen? Pratades det inte om ett förbud för unghästar och ett säsongsförbud för alla under de mörkaste månaderna, från december till mars, april? Har inte hört vad de kom fram till. Ska det dras i långbänk eller bara tigas ihjäl? Är det också ”en ständigt pågående process”?

Så tänker jag också skydda mig fram­över. Varför vinner du inte miljoner på spelet varje vecka Micke? Jo, det gör jag – men det är en ständigt pågående process och jag ser hela tiden över  verksamheten.

Micke Nybrink

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!