– Kändes ruskigt bra i sista jobbet

Foto: ALN
TRAV

Svenskt Kallblodskriterium på Dannero med 600 000 kronor i förstapris.

Då kommer favoriterna från Norge.

Jomar Blekkan blir klar favorit med Järvsörappen – men lär inte få någonting gratis.

– Både tränare och kusk är väldigt positiva, säger Jan Ketil Brattås, tränare till Smedheim Solan, till Trav365.

Svenskt Kallblodskriterium avgörs på Dannero på lördag och går som V75-2.

Från grannlandet i väst kommer Jan Ketil Brattås med Smedheim Solan, och andas optimism inför uppgiften.

”Kändes ruskig i sista jobbet”

Hur är läget med Smedheim Solan?

– Allting ser bra ut gällande honom, och jag har ingenting att anmärka på. Han hade haft uppehåll på en månad inför Dannero senast, så formen kommer vara mycket bättre på lördag. Han är väldigt pigg efter senaste starten, och kändes ruskigt bra i sista jobbet.

Vad tror du om vinstmöjligheterna?

– Jag har en väldigt bra känsla, både jag och kusken Kai Johansen är positiva och tror på väldigt god segerchans.

”Kommer inte sitta fast”

I uttagningarna till svenskt Kallblodskriterium senast placerades Smedheim Solan i rygg på ledande Järvsörappen. Något liknande på lördag väntas dock inte, enligt Brattås.

– Vi tog vinnarhålet frivilligt senast, han kommer köras betydligt mer offensivt nu och det finns inte en chans att han kommer sitta fast. Kai Johansen trodde på bra spetschans och kommer att ladda från start, men lyckas han inte nå ledningen så tar vi hellre dödens. Får han ledningen så tror jag inte att han förlorar, han är ruskig på att försvara sig.

Det låter minst sagt bra?

– Alla lopp ska köras, och hästar kan givetvis ha en dålig dag. Men han har varit stabil och bra länge nu, och jag tycker det är rimligt att tro på väldigt bra segerchans.

”Skulle vara det största i min karriär”

Jan Ketil Brattås har vunnit Kriteriestoet tidigare i sin tränarkarriär, det skedde 2008 med Faste Lundi. Seger i Kallblodskriterium på lördag skulle vara det största hittills i Brattås karriär.

– Det skulle betyda väldigt mycket för mig, det är sådana här lopp vi jobbar för. Seger på lördag skulle innebära det största jag varit med om som travtränare, absolut. Det visar att man klarar av att ta till vara på en stor talang, och att man kan lyckas. Då får man i varje fall bevisa att man gjort någonting rätt. Det ligger otroligt mycket jobb bakom det här.

Har du någon koll på Järvsörappen?

– Ja, det har jag. Vi är från samma område och bana, och visst har jag koll på den. Det är en väldigt bra häst, men de här runt omkring tycker att Smedheim Solan är bättre. Min häst är mer stabil, Järvsörappen har visat att han kan ställa till det för sig. Min har gått i mål med krafter kvar varje gång hittills, det tror jag inte Järvsörappen har.

Gör du några justeringar på Smedheim Solan?

– Nej, han kommer tävla med järnskor fram, aluminiumskor bak, trekvartsstängt huvudlag och customvagn som vanligt.