”Doctor Doxey Zenz är en av två spikar”

Carlsson: ”Och andra spiken säger So Long till förlorarna”

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Michael Carlsson spikar Mathias Anderssons Doctor Doxey Zenz.
TRAV

Vidöppna lopp på Grand Slam 75 i eftermiddag och det är hög utdelning på lut.

Tur att det finns två härliga spikar att luta sig mot.

So Long Losers och Doctor Doxey Zenz står båda perfekt till och känns klara.

Örebro är värd för miljonspelet Grand Slam 75 och eftersom det är flera låg­klassiga och ihåliga lopp är det ingen vild gissning att det kommer en och annan skräll. Jag har hittat ett par smällkarameller men de återkommer vi till.

Vi börjar med spikarna och först ut är den finska gästen So Long Losers i den fjärde avdelningen. Den fyraårige valacken började tävla först i år och har haft en strålande debutsäsong med fem segrar på tolv starter. Senast gjorde hästen debut på svensk mark och tog enkelt ledningen på Solvalla och vann säkert på en kladdig ­bana.

So Long Losers har en perfekt uppgift framför sig med bästa läget och motståndet är inte värre än senast. Mycket talar för att han gör skäl för namnet och säger So Long till konkurrenterna över upp­loppet. Att Mika Forss reser till Örebro den här söndagen för att köra säger ­också en del.

Omgångens andra spik, Doctor Doxey Zenz i GS75-5, har också en perfekt uppgift. Han har haft en kanonsäsong och tagit dubbla V75-segrar där han har varit suverän. Efter finalsegern på Åby i mitten av augusti har hästen startat sporadiskt, en gång i månaden. Förra lördagen var hästen ute i V75 på Bergsåker där han inte trivdes alls på den kladdiga banan eftersom hästen är väldit stänkrädd. Det berättade tränaren Mathias Andersson för mig i veckan.

Doctor Doxey Zenz struntade helt enkelt i det när det var sådana förutsättningar med ösregn och slirig bana. Han kom in till stallet helt obrukad, trots att han var fyra i mål.

Även om det finns två bra konkurrenter i loppet är det lite frågetecken för dessa. Rafiki Fri är nedstruken till innerspår och kan näppeligen hålla någon ledning där­ifrån. Och Just Wait and See har inte tävlat sedan i augusti och matchas mot Frank­rike i vinter.

Toppchans oavsett position

Därmed tror jag att Doctor Doxey Zenz bara vinner det här loppet från ett fint läge. Han är snabb ut och Mathias Andersson siktar mot ledningen.

Mathias sa till mig att det här loppet borde hästen vinna och han trodde på toppchans oavsett position – även från dödens.

Jag låser Grand Slam 75-inledningen på tre streck. Favorit är Indy Lane som är härdad i V75 där han har gjort bra insatser varje gång från dåliga utgångslägen. Senast avslutade han också bra på Solvalla men fick då inget fäste i banan eftersom tränaren inte hade skruvat i några broddar i skorna. Formen finns där och den långa distansen torde vara ett plus så ingen blir förvånad om han bara blåser till det här gänget.

Men jag vill gardera med Eelis, som har lopp i kroppen och är snabb ut. Han kom loss för sent i comebacken och hade krafter kvar och lär säkert gå framåt rejält. Jag betalar även för My Dream Art som var trea senast och skulle Oskar J Andersson servera hästen en fin resa kan det bli seger.

Ett öppet stolopp utgör GS75-2 och favorit är Romance Amok som inte har haft någon lyckad säsong och som har galopperat bort sig i de senaste starterna. Möter enklare hästar än normalt och borde ha chans felfri, men det finns frågetecken kring hästen och gardering är att rekommendera.

Jag vill varna för en riktig stänkare i Kulani som spurtade bra i comebacken i ett överpacat lopp och som nu har en genomkörare i kroppen.

Tränaren Mathias Andersson meddelade att han tyckte det var hans näst bästa chans.

Även den tredje avdelningen är ett stolopp som ser väldigt öppet ut.

Jag streckar även här sex hästar på systemet och vurmar för lägesgynnade Our Girl som nu kanske kan ta sin första seger i karriären. Hon avslutade bra som tvåa från ett dåligt läge senast och står nu klart mycket bättre till i en ihålig omgivning.

Övertygade i comebacken

Den sjätte avdelningen, tillika Dagens Dubbels första avdelning, streckar jag även där sex hästar. Favoriten Chocoboy övertygade i comebacken där han spurtade vasst till seger från ett dåligt utgångsläge. Han lär gå framåt med loppet i kroppen och kan vara ännu vassare nu. Däremot är läget med innerspåret bakom bilen lurigt eftersom han troligen blir över från början. Kan vinna om han hittar ut.

Två roliga skrällbud att lyfta fram är O.M.Dustin, som var bra på Solvalla senast som trea och som nu får Mika Forss i sulkyn. Han är dessutom obesegrad i Örebro. Dessutom gjorde Jas S.S. ett starkt intryck när han vann från dödens senast och kan vara en riktig rysare att se upp med.

I Grand Slam 75-avslutningen är den andra finska gästen, Better Boss, favorit. Hästen tränas av Joni Pettri Irri, samma tränare som till So Long Losers. Better Boss gjorde comeback nyligen och vann då direkt i Örebro för Jorma Kontio. Det blev en säker seger och det fanns krafter kvar i mål enligt Kontio. Hästen kan öppna bra och från ett fint läge lär Mika Forss vara offensiv.

Jag dubblar dock systemet med X.L.Palema som har varit riktigt bra vid ­flera segrar i år, band annat senast, men även ojämn. Hästen kräver fäste i banan och får han det kommer han att leverera ett rejält slutvarv. Då kan han runda till seger.

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 3–8–2 (10–7)

GS75-2: 3–4–2–6–7–1 (5–12)

GS75-3: 4–1–10–3–8–2 (7–14)

GS75-4: 2 So Long Losers (5–1)

GS75-5: 3 Doctor Doxey Zenz (6–1)

GS75-6: 1–4–10–3–9–5 (2–6)

GS75-7: 4–10 (8–9)

1 296 rader/1 296 kronor


GS75 från Örebro sänds i TV12 klockan 15.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Spel

Trav

Örebro