Hårda attacken: ”Han var en komplett idiot”

Rasar mot uttalandena kring stjärnhästen: ”Han ljög”

avErik Pettersson

Foto: Kanal75
Jerry Riordan om ”soppan” kring Twister Bi. Kritiserar både hästens ägare och nye tränare: ”Allt var väldigt oproffsigt”

Superhästen Twister Bi slutar tävla och går till avel.

Ett beslut som river upp känslor hos hästens före detta tränare Jerry Riordan – som går till attack mot Timo Nurmos.

– Han var en komplett idiot när han pratade om hästens status, sa Riordan i ATG Live under torsdagskvällen.

– Jag vill inte kommentera det, säger Timo Nurmos.

I fjol vann Twister Bi VM-loppet på Yonkers och utklassade sina motståndare för kusken Christoffer Eriksson och tränaren Jerry Riordan.

Därefter fick hästen problem med sina lungor och Riordan fick ställa in en tilltänkt satsning mot världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique.

Hästen startade några gånger till, men fungerade inte.

Då valde ägarna att flytta Twister Bi från Jerry Riordan till Timo Nurmos på Solvalla.

– Low class, kallade Riordan beslutet.

Stjärnans karriär är över

Hos Nurmos fick hästen lång tid på sig att acklimatisera sig och träna upp muskler.

För någon vecka sedan gjorde han regidebut.

Hur det gick? Fiasko.

I veckan kom beskedet att stjärnhästen gjort sin sista start - och går till avel - på grund av sina fortsatta lungproblem.

– Tyvärr, som i alla historier finns det ett slut, nu har han tävlat klart, men jag tror han blir en fantastisk avelshingst, sa Jerry Riordan till ATG Live.

”Hade ett val...”

Men det är inte bara med positiva minnen Riordan ser tillbaka på ”affären” kring Twister Bi.

Han hade rekommenderat ägarna att skicka hästen till någon topptränare i USA, där det är tillåtet att behandla lungblödare.

– För mig var det en ”no brainer”, men ägarna är den typen av personer som är lite misstänksamma om saker, men jag vet inte, min idé att skicka hästen till Amerika och göra fem-sex miljoner dollar, var ingen bra idé, enligt dem, sa han.

– Så de tänkte, lämna honom i fem månader och förstöra hela sommaren, hos Timo Nurmos och ta ut honom och tävla och tappa i värde, var en bättre idé än min. De hade ett val mellan att tjäna 4-5 miljoner dollar, eller att göra sig själva till åtlöje, de valde det sistnämnda.

Ord och inga visor mot ägaren Pasquale Ciccarelli från Italien.

”Såg patetisk ut”

Inte nog där.

Nye tränaren Timo Nurmos fick också sig en skopa. En rejäl sådan.

– Jag tycker Nurmos var en komplett idiot när han pratade om hästens status, jag berättade det för honom att hästen är så bra en häst kan bli när man har problem med blödande lungor, men Timo Nurmos är en sån gammalmodig tränare, som när han får en mikrofon framför sig så säger han bara saker som ska göra honom att verka bättre, men han ljög. Hästen var i så bra kondition som han kunde bli.

– Han gick igenom någon slags fars i de här månaderna, tog ut honom i lopp, hästen såg patetisk ut och sen meddelade han att hästen var slut och skulle gå till avel. Igen; allt var väldigt oproffsigt.

”Vill inte kommentera”

Efter den fräna kritiken mot Twister Bi:s ägare samt Timo Nurmos intervjuades norska sajten tgn.no Jerry Riordan som stod fast vid sitt ord.

– Jag hade inte tänkt berätta det officiellt, men när ATG Live kom in på det, så sa jag som det var. Jag ångrar inte det.

När Trav365 når Timo Nurmos är han fåordig.

– Jag vill inte kommentera någonting, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav