Björn Goop

Goop skrev historia – segerrikast någonsin

Slog pappa Olles rekord: ”Haft världens snällaste pappa”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Stjärnkusken Björn Goop, 41, är historisk.

Under måndagskvällen blev han den segerrikaste kusken från Sverige genom tiderna. Därmed slog han pappa Olle Goops rekord i antal segrar.

– Jag har haft världens snällaste pappa som varit ett stort stöd, inspirerat mig och alltid gett mig fria händer, säger Björn Goop.

6 744 segrar som kusk. Det var facit innan kvällens travtävlingar på Mantorp.

Då vann Björn Goop både med egentränade Fanny Chenal och med Tomasz Wisniewskis Catch My Love.

Det innebar att 41-årige Björn nu tagit 6 746 segrar som kusk och är den segerrikaste kusken från Sverige genom alla tider.

– Det är något som fått komma när det kommer och om det kommer. Det är ingenting jag gått och siktat på, men självklart är det jättestort för mig, sa Björn Goop efter det historiska segerloppet enligt Travronden.

”Gladare när Björn vinner”

Kvällens segrar gjorde att han passerade pappa Olle Goop, något som pappan gläds åt.

– Jag är gladare när Björn vinner! Det känns fantastiskt med alla stora segrar Björn tar och på det sätt han driver den omfattande tränarverksamheten på. Jämfört med min karriär? Björn är mer utbildad men det är svårt att jämföra. Jag verkade i en annan tid med andra förhållanden. Tänk att han en gång var på väg till högskolan i Stockholm, men ändrade sig en vecka innan och valde travet, säger Olle Goop i ett pressmeddelande från Svensk Travsport.

Björn Goop väljer i samma pressutskick att hylla pappa.

– Det har inte varit lätt att nå upp till Olles mål och resultat, men jag har alltid eftersträvat att bli så duktig som möjligt, att lyckas så bra som möjligt. På den resan har jag haft världens snällaste pappa som varit ett stort stöd, inspirerat mig och alltid gett mig fria händer att prova mig fram som kusk och som tränare, säger Björn Goop.

Vunnit Elitloppet

Björn Goop tog sin första kuskseger 1994 med Scotch Ville. Genom åren har han bland annat vunnit Elitloppet med Timoko vid två olika tillfällen och Prix d’Amérique med Readly Express 2018.

Totalt har fem svenska kuskar tagit över 6 000 segrar genom tiderna. Det handlar, förutom om Björn och Olle Goop om Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och Stig H Johansson.

Maratontabellen för kuskar leds dock av Jorma Kontio med över 10 600 segrar i karriären.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Goop

Olle Goop

Mantorp

Prix d'Amérique

Elitloppet