Trav

Succén: Sprängde 13-miljardersvallen

Nytt spelrekord för ATG – åttonde året i följd

13-miljadersvallen är sprängd.

AB Trav och Galopp, ATG, har för åttonde året i följd satt nytt spelrekord på hästar i Sverige. 2011 års omsättning uppgår till 13,11 miljarder kronor, en ökning med 2,4 procent.

– Viktiga siffror för hästsporten i en tid av ständigt ökad konkurrens, fastslår ATG:s vd Remy Nilson.

Överskottet från ATG till trav- och galoppsporten är nu uppe i rekordbeloppet 1,75 miljarder, som delas ut 2012. Paketet innehåller bland annat 52 nya miljoner till de aktiva.

– Sporten har det tufft med stora kostnadsökningar, men det är alltid roligt att bidra med positiva siffror till en upplevelsenäring, där närmare 30 000 människor helt eller delvis är sysselsatta. Och ett starkt bevis för att ATG-modellen fungerar, fortsätter Remy Nilson.

V75 största sportspelet

Liksom tidigare år är det spelformen V75 som lyser allra starkast på ATG-himlen. Nästan hälften av omsättningen kommer från V75, som genererat 135 nya miljonvinster.

- V75 är vår elitserie. En mix av sport och spel. En stark lördagsunderhållning, med mycket gemenskap. V75 är vi stolta över. Och rädda om, betonar Remy Nilson.

V75 är inte bara Sveriges största sportspel. Det har också vuxit över gränserna. En gång om året, sedan 2008, avgörs V75 på Momarken i Norge och 2012 inleds V75-året på finska Vermo utanför Helsingfors.

Generellt fortsätter det internationella intresset att spela på svenska hästar att öka. Totalt spelades det för 2,1 miljarder kronor från utlandet 2011, vilket är en ökning med cirka 20 procent. Intresset är störst i Danmark och Norge, men ytterligare ett tiotal länder köper bild- och spelrättigheter till svenska löpningar. Detta ingår inte i den svenska omsättningen, vilket innebär att svenska tävlingar nu lockar spel på totalt över 15 miljarder.

- Det här är viktigt för alla parter. Att hästnationer hänger ihop och erbjuder intressanta spelpooler. Nu vill Finland haka på tåget 2012 och det ska bli mycket intressant, säger Remy Nilson.

Internet-spelet ökar

Att framtiden blir mer och mer datoriserad går också att utläsa av ATG:s omsättning 2011. Spelet på internet ökar. Över 4,8 miljarder kronor kom in via ATG.se och mobilspel, en ökning med över 12 procent.

- Vi var den största svenska nätaktören 2010 och vi var det säkert även 2011. Det är ett gott betyg från spelarna. Vi kämpar givetvis vidare med att publiken ska besöka våra banor och att så många som möjligt hittar till våra ombud, men det går inte att blunda för den internationella datoriserade spelutvecklingen. Där vill ATG.se synas så tydligt som möjligt, avslutar Remy Nilson.

Kanal 75