”Man vet inte förrän man kommer ut i lopp”

Uppdaterad 2018-02-12 | Publicerad 2018-02-11

Hur ska det gå på söndag? Lannem Silje med ständige kusken Tor Wollebaek.

Norska kallblodsdrottningen Lannem Silje gör en högintressant comeback på söndag.

Efter över två års tävlingsfrånvaro dyker hon upp i Bollnäs och Grand Slam 75-tävlingarna där.

– Man vet ju ingenting förrän hon kommer ut i loppet men som det sett ut hittills ser det bra ut, säger tränaren Ola M Skrugstad.

Efter 44 segrar på 48 starter började problemen för Lannem Silje – hästen som betraktas som det bästa kallblodet i Norge genom tiderna.

Efter ett par omgångar med gaffelbandsskador plockades stoet undan för avel. I april i fjol fick hon fölet Lannem Stina (e. Dotterud Teddy).

Ägaren och tränaren Ola M Skrugstad har tränat sin häst så smått under nästan hela konvalecensen och fick andra problem när Lannem Silje blivit mamma.

– Det är en våldsamt god tävlingshäst och hon har alltid velat springa. Det är det hon har lust till. När hon började komma i form är hon inte helt enkel att styra - för då ska det gå fort! säger Ola M Skrugstad.

Undan gick det även i kvalloppet på Biri för snart två veckor sedan. Lannem Silje travade de 2 100 meterna efter 1.28.5. Kusken Tor Wollebaek sa efteråt att han nog aldrig känt hästen så fin i travet tidigare.

Det fanns planer på ett lopp på Leangen 26 februari. Kretsen kring hästen anmälde till söndagens tävlingar i Bollnäs i stället.

– Ja, det var ett lopp där som passade bra. Bollnäs har varit en bra bana för henne hela tiden. Nu vet jag att det troligen blir en hård bana där också och det passar henne. Blir löst underlag trivs hon inte. Hon ska ha det knallhårt. Då får hon fäste och då går det oftast greit, säger tränaren.

Söndagens lopp (GS75-6) är ett försök i Dubbelcupen med fördel ston. En proposition utskriven så att Lannem Silje och de andra stona i loppet står 20 meter före hingstar och valacker.

– Hon är ju van att stå lika start med hingstarna och nu när hon har lite fördel ser det bra ut.

Hur snabbt kan hon gå på söndag över den korta distansen?

– Hon är nog mogen en tid runt 1.22. Jag vet inte hur långt det räcker.

Har du någon uppfattning om motståndarna?

– Det kan jag inte uttala mig säkert om. Men Art Kjarvald och Smedsbo Faksen är bra hästar.

En bra uppgift och Lannem Silje känns fin – men samtidigt en comeback efter två år och tre månaders bortavaro. Hur funderar du?

– Ja, vi vet ingenting säkert. Hon har varit ute i ett kvallopp och ett snabbjobb och allt har fungerat fint i alla fall. Vi reser på lördag och övernattar med hästen Tor Wollebaek och jag och våra resor brukar ju fungera.

Intresset är stort i travets värld för Super-Siljes comeback.

– Många pratar om det här och vi har en fin häst. Känslan är bra. Vi får bara hoppas att vi inte gör bort oss…men det ska vi inte tro.

Mikael Wikner, Kanal 75

Följ ämnen i artikeln