Trav

”Maharajah kan få kämpa förgäves”

Av: 

Micke Nybrink

TRAV

Micke Nybrink om helgens V75

Alla hästar kan förlora.

De tuffaste travloppen är jämnare än vi tror.

Det tar jag fasta på och garderar Maharajah.

Strålande som tvåa från ­dödens?

V75-omgången på Mantorp är lätt att gilla. Så skriver jag inte för att det är jackpott, nix, det är loppen som är svåra – eller heter det kanske spelbara? Det gäller kort och gott att vara påläst. Det duger inte att peka på favoriten och tro att den som vanligt har bättre chans än de andra.

Maharajah är omgångens sportsliga höjdare. Sveriges tuffaste travare matchas mot Prix d’Amerique och varvas sakta men säkert upp i form. Senast vann han bombsäkert från dödens.

Småtjock och stark tog han ­enkelt ner ledande ­Yanantin Boko och höll undan för en snällt körd Beanie M.M. Vi skrek oss hesa över prestationen.

Men om vi ska försöka vara tråkigt snusförnuftiga så var det kanske inte Maharajah som svarade för en demonprestation, det var snarare de andra som svek. Tränare Hultman hade dessutom legat lägre än en trottoarkant före loppet så vi blev nästan berusat överraskade av prestationen.

Lockande att dubbla

Maharajah kommer att vara bättre nu. Han har självklart bra chans att krossa allt. Jag fattar det. Ändå känns det lockande att dubbla systemet med Yanantin Boko. Maharajah blir nämligen tvungen att slå denne från dödens. Eller rättare sagt, han får börja med att backa sig sist och sen invänta ett läge att köra fram i dödens, sen ska han plocka ner Yanantin den sista biten. So what? säger ni. Det gjorde han ju senast. Yanantin Boko var en sitting duck. Knall och fall. Visst, men då var Nurmos-hästen sjuk, drogs med en halsinfektion, och om det är något jag lärt mig så är det att man inte springer så bra då. Luften tar slut.

I starten innan vann Yanantin Boko gulddivisionen från utvändigt ledaren. Han var mycket bra då. Om formen är lika fin är det inte uteslutet att Maharajah får kämpa förgäves. Ja, jag vet att det är lite som att tro på tomten – men utan vilda idéer, hur trist vore inte spelarlivet då?

Två halvfräcka singelstreck får det bli. Alvena Putts (V75-5) är det första. Hon har gjort två starter för Roger Walmann och det är som en ny häst. Senast, i ett fredagsflex-lopp, testades hon barfota runt om och med helstängt huvudlag. Den så kallade racerbalansen hade en våldsam effekt. Från andra utvändigt flög hon förbi allt sista 800 meterna och vann åkandes i bländande stil.

Racerbalans igen

Alvena Putts är travsäker, klarade fjärdespår med volt galant näst senast, och Johan Untersteiner en säker kusk. Om han kör offensivt mot spets eller inte får vi se men hästen kommer att få en bra position.

Går hon som senast så har hon bra chans. Ja, det blir racer­balans igen.

Spik nummer två är jag tvåa på. Det kan inte hjälpas. Bruce Tooma var draget när V75 kördes på Bergsåker senast. Ja, inte mitt drag men alla andras, kommunvinnaren. Han vann i förkrossande stil efter att ha svept allt från kön sista halvvarvet. 1.11 sista 1?000 travade han och insatsen var brutal. Nu går han upp i klass och möter bra hästar men om han gör om senaste loppet tror jag att han knäcker dem igen.

Övriga lopp – här är två fynd:

Lewis O.M. (V75-1) såg ut som en miljon senast när han debuterade i ny regi på V75. Han satt fast med rubbet sparat och nu blir det dessutom barfota runt om. Killen i ny gul kavaj kör, det gör ju inget.

Aces Majesty (V75-7) återkom efter vila senast och hamnade sist i ett V64-lopp där de knappt hade styrfart i täten. Ändå flög han förbi alla utom Lotto över upploppet. Hästen är startsnabb och det är garantispets, sen körs han kanske där? Eller släpper och speedar som senast. Vem bryr sig? Jag är inte petig med sexprocentare.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!