SUPERSTJÄRNAN

Av: Michael Carlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är storloppsvinnaren – Prins Daniel ägde mamman

ESKILSTUNA. Amaru Boko är svensk travsports nya superprofil.

Skötaren Jennifer Nilsson har hästen tatuerad på skuldran.

Hästen har Prins ­Daniels Sue Boko som mamma och Elitlopps- och Prix d’Amerique-vinnaren Coktail Jet som pappa.

Tränare är unghästspecialisten Timo Nurmos och delägare är sångerskan och skådespelerskan Anna-Lotta Larsson.

Foto: Kanal 75
Skötaren Jennifer Nilsson har sin ögonsten Amaru Boko tatuerad på ena skulderbladet.

I går tändes en ny stjärna på travhimlen. Han heter Amaru Boko och hade stor uppvisning i E3-finalen med 800 000 kronor i förstapris. Ifrån ledningen bollade han med sina konkurrenter och vann i imponerande stil.

– Han var jättefin och hade mycket krafter sparade, säger Jorma Kontio som körde, tillika nordens segerrikaste kusk med över 7 000 segrar i karriären.

Fantastisk stam

Amaru Boko har en härstamning av världsklass. Förutom den meriterade pappan Coktail Jet var även mamman Sue Boko ett mycket talangfullt sto. Under tävlingskarriären ägdes hon av Prins Daniel som tillsammans med Kronprinsessan Victoria hälsade på hästen flera gånger hos tränaren Stefan Hultman. Nu är Sue Boko en stolt mamma till en superstjärna i vardande. Amaru Boko tränas av unghästkungen Timo Nurmos som har en diger meritlista med många storloppssegrar. I fjol tränade han Red Hot Dynamite, som ägs av brottarlegendaren Frank Andersson. Red Hot Dynamite vann båda E3-finalerna och sprang in över fyra miljoner kronor men flyttades senare under säsongen.

”Flera växlar kvar”

– Amaru Boko är inte sämre än Red Hot Dynamite. Han var inte tom på tiden 1.12,9 och det finns mycket utveckling och flera växlar kvar att plocka fram. Han har en spännande framtid, säger Timo Nurmos.

Skötare till Amaru Boko är Jennifer Nilsson. Hon fattade tidigt tycke för sin ögonsten och har gjort en stor tatuering av Amaru Bokos huvud på ena skulderbladet. Hon vill på det sättet visa hur mycket stjärnhästen betyder för henne.

– Han ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det känns helt fantastiskt att han vann, säger en rörd Jennifer Nilsson.

En av delägarna i Amaru Boko är sångerskan och skådespelerskan Anna-Lotta Larsson. Hon var på plats i Eskilstuna och sjöng med när nationalsången spelades efter loppet.

Publicerad: