Tränaren: Jag fick lära mig att gå igen

avMadeleine Brohlin, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ALN
Christer Nylander skadades svårt i en olycka 2002. Nu berättar han om vägen tillbaka och ger sitt stöd till kollegan Jim Frick.

Travtränaren Christer Nylander skadades svårt i en olycka och blev liggandes medvetslös i nio veckor.

Nu berättar han om vägen tillbaka och ger sitt stöd till kollegan Jim Frick.

– Som det låter från rapporterna tror jag att det kommer gå bra för honom, säger Christer Nylander.

Det var i maj 2002 som Bergsåkerstränaren Christer Nylander skadades allvarligt i en olycka på sin hemmabana i Sundsvall. Nylander blev liggandes medvetslös på banan innan han fördes med ambulans till sjukhus. Huvudet, en axel och bröstet hade fått svåra skador och den första tiden var oviss.

Nylander låg medvetslös i nio veckor innan han till slut vaknade.

”Ganska identiska”

För två veckor sedan var hans kollega Jim Frick med om en liknande olycka på Sovalla. Frick slungades ur sulkyn och fördes medvetslös till sjukhus där han har vårdats sedan dess. Läkarna har försökt att väcka Frick, men ännu är han medvetslös.

Christer Nylander såg olyckan på tv och chockades av det han såg.

– Våra olyckor är ganska identiska. Man vet inte vad konsekvenserna skulle bli då när jag såg olyckan, men det var obehagligt att titta. Men jag har ju inget minne av min olycka.

– Han blev ju bara liggande och då drog jag paralleller till min olycka. Jag blev liggandes en lång stund även jag. Även det här med medvetslösheten känner jag igen. Jag var medvetslös i nio veckor. Jag bröt en massa ben i kroppen, men han har klarat sig från den biten.

Hur var det att vakna efter att ha varit medvetslös?

– Det var obehagligt. Jag visste inte var jag var. Det tog lång tid att vakna till liv och förstå vad som hade hänt. Det var besvärligt att komma tillbaka jag fick börja om från början och lära mig att gå igen.

Tiden efter olyckan har varit svår och Nylander försökte göra comeback i sulkyn efter några år.

– Jag körde något lopp, men jag kom aldrig tillbaka.

”Väldig tur”

Nu har han slutat som proffs och är istället amatörtränaren med några hästar på sin träningslista.

– Jag är skapligt återställd. Jag hade en väldig tur och klarade mig ganska bra trots alla skavanker. Jag gör inte så mycket. Jag försöker komma tillbaka och har några hästar som jag tränar. Men jag klarar inte av att sköta dem själv utan jag får hjälp. Jag har min familj så vi hjälps åt. Det är svårt att släppa travet helt.

Han försöker följa med hur det går för Frick och tar del av rapporterna från sjukhuset.

– Jag har varit kontakt med dem som känner till hur det är med Jim Frick. Han hörde av sig mycket till mig när jag var dålig, men det låter positivt och hoppfullt. Men oavsett hur det går så är det en svår väg tillbaka. Som det låter från rapporterna tror jag att det kommer gå bra för honom, säger Christer Nylander.

Publicerad: