Här blir Paula, 27, av med 150 000 kr

TRAV

Paula Asteries stjärna You Bet Hornline blev fyra i Criterium Continental.

Men efter några minuter kom beskedet – hästen hade blivit diskad.

Anledningen: Trängning.

– Det är jättetråkigt, jag tyckte alla körde som de hade stulit hästarna, säger Paula Asterie till Trav365

Robert Bergh, som tränar och kör You Bet Hornline, fick en bra start i det franska storloppet Criterium Continental på Vincennes utanför Paris i söndags. Ekipaget tog tidigt hand om ledningen, men valde sedan att släppa. Hästen fick ett bra lopp och när Bergh lyckades ta sig ut på upploppet så spurtade stjärnan vasst till en fjärdeplatsen. Hemma i Sverige jublade ägaren Paula Asterie, 27, högt och trodde att hästen hade tjänat nästan 150 000 kronor. Men efter några minuter byttes glädje mot besvikelse. You Bet Hornline hade blivit diskad för att ha trängt sig mot en medtävlare.

– Det var jobbigt. Det kändes som att ingen förstod någonting, säger Paula Asterie.

– Det var ingen solklar diskning. Jag fick massa sms där det stod: ”Du har blivit bestulen” och ”Jag fattar ingenting”. Det var både kompisar och travjournlister som hörde av sig, fortsätter hon.

”Inte besviken på Bergh”

Diskningen kostade ägaren nästan 150 000 kronor. Hon tror sig veta varför de diskade hennes häst.

– De kanske har att göra med att fransmännen vill ha kvar pengarna i Frankrike och dömde Robert hårdare, så tror säkert jag säkert att det är.

Har du pratat med Bergh efter loppet? Vad tycker du om hans styrning?

– Nej, jag har inte pratat med honom. Jag är inte besviken på Robert. Trav är trav, men det är jävligt tråkigt. Jag hade hellre önskat att det skulle ha varit en solklar diskning. När det är lite tveksamt är det inte lika kul...

– Jag tycker att alla körde som att de hade stulit hästarna, säger Asterie.

Vad tyckte du om loppet som hästen gjorde?

– Han gjorde ett fantastiskt lopp. Han var så himla spänstig och fin. Han var inte trött efter loppet sade skötaren Ida. Han såg ut att trivas perfekt på Vincennes-banan.

”Fantastiska resultat”

Trots besvikelsen så är Paula tacksam för framgångarna som hästen haft under året och kan se framåt mot nya lopp.

– Men jag är så tacksam för alla framgångar han har haft och hans fantastiskta resultat. Jag är ödmjuk, men detta är lite surt. Att han blir diskad när han gjorde ett så bra lopp. Det är första gången något sånt här händer mig, och förhoppningsvis den sista, säger hon med ett skratt.

– Man får ta sig ett glas champagne extra på nyår och försöka glömma det här, tillägger hon.

– You Bet Hornline ska starta igen den 15 januari, och sedan någon gång i februari. Det är en halvmiljon kronor i förstapris i de loppen.

”Mer säkert”

You Bet Hornline har haft fina framgångar utomlands tidigare, men ägaren trivs bäst när hästen startar på hemmaplan.

– Tacka vet jag Sverige, det är lite mer säkert. De kör lugnare och finare. Där ligger de på innerspår eller i andraspår.