”Skulle tacka ja direkt om jag fick frågan...”

TRAV

Landslagsmålvakten om: Vinstchanserna på V75 Travpassionen Framtidsdrömmen mm

Foto: BILDBYRÅN
Johan Sjöstrand har chansen att ta hem tre V75-lopp med sina travhästar på lördag. I en stor intervju med Trav365 berättar han om passionen för sporten och drömmen att jobba med trav i tv.

På lördag kan landslagsstjärnan Johan Sjöstrand vinna tre lopp med sina delägda travhästar på V75.

I en intervju med Trav365 berättar handbollsmålvakten om passionen för trav, chanserna i helgen och framtidsdrömmen: jobba i trav-tv.

– Jag skulle tacka ja direkt om jag fick frågan, säger han.

Han blev frälst av travet som liten då han såg hästarna på tv och åkte på resor med sin pappa.

– Han spelade någon liten rad och jag satt med och kollade. Lärde mig hästnamnen och kuskarna och åkte med på Elitloppet och Stochampionatet, säger landslagsmålvakten i handboll, Johan Sjöstrand, till Trav365.

De flesta kommer in i travets underbara värld genom spelet.

För 28-årige Sjöstrand från Skövde var det sporten som bet tag i honom från dag ett.

– Det var spänningen i själva sporten som lockade. Spelet kom senare. Det är nog lite ovanligt, det är många som börjar spela på V75 och blir intresserade den vägen.

”Kan inte bara vara tur...”

Handbollsproffsets resa från travrookie till ”travnörd”, storhästägare och erkänt duktig storspelare kan närmast liknas med en framgångssaga.

Han började med att deläga hästen In Rock när han blev utomlandsproffs, nu känns det som han har starthäst i stort sett varje V75-omgång.

– Jag måste tänka hur många hästar jag deläger, det är åtta stycken, om man räknar tävlingshästar.

– Drömmen har alltid varit att äga häst, så är det ju, men det är dyrt, så jag köpte första hästen när jag blev proffs. Efter det har det eskalerat, och det har gått så pass bra att jag kunnat återinvesterat i nya hästar. Jag har haft flera hästar som vunnit på V75 och det finns de som äger häst hela livet utan att få uppleva det, som sagt, man måste säga att det har gått väldigt bra.

Flera av hästarna 28-åringen deläger i dag har han själv scoutat ut med sitt eminenta hästöga och sedan köpt dem.

Hur kommer det sig att de hästarna du köper går så pass bra?

– Det är en bra fråga, lite känsla måste man väl ha, det kan inte bara vara tur. Till exempel, Oliver Kronos som jag köpte, den såg nog de flesta att den hade kapacitet om han bara fungerade och travade, och jag fick köpa honom relativt billigt, så jag tyckte det var värt att chansa. Jag visste att, skulle vi få till honom så skulle han springa in mycket pengar. Men att det skulle bli så bra som det blivit, det kunde man inte tro.

– Men för att återgå till frågan, det är kul att man lyckats hitta de här hästarna och jag ser på så pass mycket trav att man lär sig och får en känsla för det här.

Travet är en stor del av ditt liv, det är uppenbart. Hur mycket tid lägger du på travet i veckorna?

– När jag är hemma i Tyskland, under säsong, så blir det väldigt mycket. Det beror lite på vilket lag man spelar i, men i Kiel så hann jag med att se lunchtravet och kvällstravet i princip varje dag. Flera dagar i veckan i alla fall.

Gör du något annat?

– Jag följer det inte slaviskt och springer och tittar i mobilen bara för att jag måste. Om vi hittar på något så släpper jag det ju, men jag lägger ner mycket tid på det. Jag har ju inget vanligt jobb att sköta, så man har oftast mycket tid över.

Kritiserades av handbollsexpert

Under fjolåret var det stor medial uppståndelse kring Sjöstrand.

Anledningen: han var inne i ett helgalet vinststim på travet. På bara en månad spelade han till exempel in 6,5 miljoner på V86.

Han gick glatt ut med vinsterna och berättade om upplevelserna.

Efter det blev han ifrågasatt av SVT:s expert Magnus Grahn som skrev en blogg i följande ämne: ”Det enda osäkra runt Hubbe är om han har fokus på att prestera i målet nu när han varit i fokus för sitt enorma travtips.”

– Jag fick lära mig den hårda vägen att det inte var någon bra idé att gå ut och berätta om de där vinsterna.

Hur går spelet nu?

– Nu på sommaren har jag faktiskt tagit semester från allt och varken haft tid eller ork att läsa på, då har jag legat lågt istället. Men sen när säsongen drar igång, då blir det mycket. Då blir det nog spel i princip varje dag, i någon form.

”Det hade varit roligt”

Framgångarna på travliret har gett ringar på vattnet. För tillfället ”extraknäcker” handbollsmålvakten som travexpert på tipssajten Spelvärde.se.

– Jag tycker det är skitroligt! Vi är ett ”gött” gäng som trivs ihop.

Hur länge till spelar du handboll?

– Bra fråga, som jag fått flera gånger förut. Jag har kontrakt i tre år nu, det blir de tre åren i alla fall. Sen får vi se.

Vad händer efter karriären?

– Bra fråga det också. Drömmen skulle vara att jobba med trav, det är mitt stora intresse och det är det jag brinner för.

Ex-hockeyproffset Kristian Huselius har gått och blivit travexpert i tv, är det något som skulle locka?

– Han har lite samma sits, som jag kommer få om några år. Om frågan från trav-tv kommer så kommer jag absolut tacka ja. Jag har inga problem med att sitta i tv och prata, det har man fått vänja sig vid i och med jobbet som handbollsproffs. Absolut, det hade varit roligt.

”Stor chans att jag spikar”

Över till helgens stora fest på Axevalla travbana i Skara. Han har fyra delägda starthästar på lördagen, varav tre är inom V75-spelet.

Men kan inte närvara.

– Nej tyvärr. Jävligt surt, speciellt med så många starthästar, men det är som det är. Jag har missat den här helgen de tre senaste åren.

Anledningen: han är på träningsläger med sitt lag MT Melsungen i svenska Åhus.

– Vi är med och spelar en beachhandbollsturnering här, och tränar också. Det är som sagt synd att jag missar den här helgen, man har ju varit på plats sedan man var liten.

Hästarna det rör sig om är 8 Othello C.D. i V75-1, 2 Tokio Hotel Hall i V75-6 och 4 Oliver Kronos i V75:ans avslutande avdelning.

– Det ser bra ut för både Tokio Hotel Hall och Oliver Kronos. Det blir lite tuffare för Othello C.D. från det läget, men samtidigt så var han riktigt bra senast och är väldigt bra i ordning.

Vem är bästa chansen?

– Jag tycker det är Oliver Kronos som har den bästa chansen. Men som sagt, klaffar det maximalt kan det bli två V75-segrar. Men blir det bara en seger så blir jag jävligt glad.

En V75-spik?

– Det är nog stor chans att jag spikar honom. Jag tycker det är en riktigt bra vinstchans för honom.

– Utanför V75-spelet har jag Platon Face till start. Den tror jag har jättebra chans. Han är lite grön fortfarande och springer och slår ihop, men det är en jäkla kapacitet i honom. Den hästen äger jag tillsammans med Lutfi Kolgjini.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75