Trav

Sportchefens dröm: Västerbo Paradise

Av: 

Minimedia

Erik Pettersson

Solvallas sportchef Mattias Stenby hoppas på Västerbo Paradise i Elitloppet. Han hoppas även locka några utländska stjärnor till storloppet.
Solvallas sportchef Mattias Stenby hoppas på Västerbo Paradise i Elitloppet. Han hoppas även locka några utländska stjärnor till storloppet.

TRAV

Den sista helgen i maj avgörs Elitloppet.

Redan nu börjar förberedelserna och Solvallas sportchef vet vilken häst han helst vill ha med – en obesegrad Västerbo Paradise.

– Det hade varit en riktig krydda, säger Mattias Stenby.

Den sista helgen i maj går Sveriges största travhelg av stapeln. Trav på huvudstadsbanan Solvalla, fredag, lördag och söndag med Elitloppet på söndagen som den stora höjdpunkten. Förra året blev det fransk dominans, med franskt gånger två på prispallen.

Redan nu har förberedelserna för Elitloppet 2009 tagit fart och många hästar nämns som tänkbara deltagare i storloppet. Solvallas sportchef Mattias Stenby är mannen som sköter inbjudningarna till Elitloppet.

Hur ligger ni till i planeringen?

– Jag har jobbat med det här i tre år nu så det mesta flyter automatiskt. Just nu är det mycket på evenemangsplanet. Den sportsliga biten kan man inte göra så mycket med just nu, säger Mattias Stenby.

Vilka fem hästar ligger högst på din lista?

– Det är svårt att säga, det går inte att svara på. Jag har inte ens en sån lista.

– Men vi vill ha en riktigt bra amerikan och några bra franska hästar. Sen är det så klart viktigt med riktigt bra svenska hästar. Just nu jobbar vi också på att få hit en Nya Zeeländsk häst, Sundons Gift. Det måste man börja jobba med lite tidigare då det är mycket med resorna att fixa.

Men de är intresserade av att komma hit?

– Ja, de är intresserade.

Någon bra amerikan säger du, vilken tänker du på då?

– Vi har varit i kontakt med några, men vilka det är vill jag inte säga nu. Deras säsong börjar i mars och de måste ha en häst med form för att åka hit.

Vilka svenska hästar skulle du helst vilja se i Elitloppet?

– En obesegrad Västerbo Paradise hade varit en riktig krydda. Jag har haft kontakt med Kent Knutsson länge om det.

Några andra som du skulle vilja se? Commander Crowe? Sahara Dynamite?

– Det där löser sig själv när de kommer ut och är igång och startar. Förra året vann ju Torvald Palema Olympiatravet och efter det så kändes han given i Elitloppet, sen så skadade han sig och har inte startat sedan dess. Så det är svårt att planera och få några hästar klara redan nu, vi jobbar på så ger det sig under våren, säger Mattias Stenby.

De franska hästarna dominerade Elitloppet förra året och har även vunnit allt under vintern, vilka av dem är hetast tycker du?

– Exploit Caf, Offshore Dream och Meaulnes du Corta. Meaulnes du Corta var ju högaktuell redan ifjol men skadade sig i april. Sen finns det en annan fransk häst som jag gillar skarpt, Nimrod Borealis. Det är en fruktansvärd häst som jag tror har samma kapacitet som Meaulnes du Corta. Men han är väldigt skör och gjorde bara två starter ifjol innan han gick sönder. Den hästen slog Oiseaux de Feux med 40 meter innan Elitloppet ifjol, och Oiseaux de Feux blev ju tvåa i Elitloppet då.

– Sen finns ju Russel November. Det verkar som att många har glömt bort hur bra han är.

Men det känns som att du har lite hästar att välja mellan i år?

– Det är svårt att säga. Men nu snackas det om hästar som Orso och Einar Celeber. De står sig nog ganska klent när de stora stjärnorna börjar röra på sig, avslutar Stenby.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!