Stallkompisar ska inte mötas

TRAV

Micke Nybrink om veckans V64

Tre hästar från stall Lähdekorpi, två från Stig H:s mot två från Olle Goops – alla i samma lopp.

Shit happens.

Men är loppet ett seriöst spelobjekt?

Inte fan – förbjud två hästar från samma stall i travloppen.

Ni mejlar i en aldrig sinande ström och ofta är det spelare som vill att jag ska ta upp olika fenomen och situationer. Jag är er megafon, er röst i debatten.

Här är ett intressant mejl som plingade in förra veckan. Anders heter spelaren och han skriver så här:

”Stallkörning talas det ofta om. Hästarna körs väl på uppdrag av ägarna och om en tränare skulle ge en av ägarna med häst i samma stall fördel framför den andre, skulle det väl inte falla i god jord? Sen när blir stallkörning en vinst för bägge ägarna? När Robban Bergh släppte under elitloppslördan och alla buade – var det en stallkörning eller bara ett klokt drag där bägge hästarna (ägarna) tjänade på RB:s val?

Hade han släppt till en annan bra häst (från annat stall) än D.J.Seabrook? Vi får aldrig veta, men Berghs häst var inte bäst i fältet och det anade Robban hela tiden? Spelarna hade inte samma kläm på detta? Ibland känns det som om vissa reportrar resonerar som om ägarna och deras intressen är av underordnad betydelse jämfört med stallets/tränarens.”

Vi är tyvärr vana

Alltså: Räkna lugnt med att två hästar ur samma stall samarbetar hämningslöst i loppen. Även om kuskar och tränare vill påskina något annat ”körs det kompis” när två hästar från samma stall möts. Det är fullständigt självklart och det är heller inget som vi som spelar reagerar särskilt häftigt emot. Vi är vana, tyvärr.

Att Robert Bergh släppte ledningen med favoriten Roi d’Inverne i V75-2 till stallkompisen och tiooddsaren D.J.Seabrook under Elitloppslördan var såklart inte vidare snyggt – de som spikat Roi d’Inverne hade förmodligen räknat med att han skulle gasas till spets och stanna där in i mål.

Men samtidigt är det lätt att förstå Bergh – han har ingen lust att tävla mot en stallkamrat och sänka båda hästarna. I så fall vore han en idiot.

Det är han inte.

Jag är inte ett dugg arg på Bergh för tilltaget.

Däremot kan man ifrågasätta om (stor)stallen ska få ha två hästar med i samma lopp.

Jag tycker företeelsen borde förbjudas.

Situationerna blir skruvade när alla inte är konkurrenter och det är inte kuskarnas fel att de agerar bakbundet.

Eller vad tycker ni?

Veckans tips

Micke Nybrink