Drar sig ur Elitloppet: ”Han är inte redo”

avChristoffer Wickman

Foto: LARS JAKOBSSON
Urlo dei Venti vann ”Lotterian” och bjöds in till Elitloppet. Nu nobbar ägaren storloppet.

Italienske stjärnhästen Urlo dei Venti drar sig ur Elitloppet.

Det meddelades i ett brev till Solvallas sportchef Anders Malmrot under onsdagen.

– Vi har kommit fram till det svåra beslutet att tacka nej till inbjudan, skriver hästens uppfödare och ägare Stefano Simonelli i brevet.

Den 1 maj vann Urlo dei Venti det italienska storloppet Gran Premio della Lotteria och fick efter den triumfen en inbjudan till Sverige, Stockholm, Solvalla och Elitloppet.

Men någon start i Elitloppet för den italienske stjärnhästen blir det inte – kretsen kring hästen drar sig ur.

Beskedet nådde Solvallas sportchef Anders Malmrot under onsdagen, i ett brev från stjärnhästens uppfödare och ägare Stefano Simonelli.

”Oerhört hedrad och stolt”

Stefano Simonelli berättar att kretsen kring hästen känner att han inte är redo för det stora slaget på Solvalla.

– Som uppfödare och ägare av Urlo dei Venti är jag oerhört hedrar och stolt över att vår häst getts möjlighet att starta i detta prestigefulla lopp. Jag har dock tillsammans med tränare och kusk kommer fram till det svåra beslutet att tacka nej till inbjudan, skriver Stefano Simonelli i sitt brev till sportchefen Anders Malmrot, samtidigt som han skriver att han hoppas möjligheten dyker upp igen.

– Vi känner inte att Urlo dei Venti är redo för Elitloppet. Vi inser att det är osannolikt att den här möjligheten uppenbarar sig igen, men vi hoppas att vi kan få en chans att delta i framtiden när hästen har växt såväl fysiskt som mentalt.

”Stänger inga dörrar”

Solvallas sportchef Anders Malmrot kommenterar avhoppet.

– Jag har vid flera tillfällen berättat om hur mycket jag tycker om Urlo dei Venti och naturligtvis hade jag önskat att han startat i Elitloppet, men jag har samtidigt full respekt för att ägaren vill låta hästen utvecklas i sin egen takt. Förhoppningsvis har han en lång och framgångsrik karriär framför sig och jag stänger inga dörrar för framtiden, säger Malmrot.

Elitloppet går av stapeln på Solvalla söndagen 27 maj, där vinnaren kammar hem tre miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet