”Ett krav med sjukvårdskunnig personal på plats”

avChristoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ATG
Ambulans på plats på Årjängtravet efter fredagens olycka

Två allvarliga travolyckor – på två dagar.

Då lyfts den ständiga frågan om att alla travbanor måste ha en ambulans på plats på banan vid tävling.

– Det är inget krav från oss att man måste ha ambulans på plats på banan, däremot är det ett krav med sjukvårdskunnig personal på plats och det är det absolut viktigaste, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Det var i förra veckan som det skedde två allvarliga travolyckor på landets travbanor – två dagar i följd.

I torsdags flög fyra travkuskar ur sina sulkyer på Dannero efter en kollision och två av dom fick föras till sjukhus.

I fredags var olyckan framme igen, då flög två travkuskar ur sina sulkyer och fick föras till sjukhus i ambulans.

Två olyckor på två dagar – och totalt fyra travkuskar körda med ambulans till sjukhus.

De flesta travbanor har ingen ambulans på plats vid banan när det är tävlingar, och efter senaste veckans olyckor har det mötts av kritik.

”Under full vård”

Travkusken Stefan Arvidsson, som var inblandad i torsdagens olycka på Dannero, låg medvetslös på banan i väntan på ambulans. Men hjälp finns där, enligt Johan Lindberg.

– Travbanorna måste inte ha en ambulans på plats på banan vid tävlingar, det är inget krav från vårt håll, däremot så har vi som krav att det måste finnas sjukvårdskunnig personal på plats, vilket är det absolut viktigaste, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg och fortsätter:

– Vissa banor har ambulans, vissa inte, men alla har sjukvårdskunnig personal på plats. Det vanligaste är att den personalen sitter i följebilen, så att de snabbt är på plats.

Att Arvidsson blev liggande på banan i väntan på ambulans har mött kritik.

– Han är under full vård av läkare hela tiden, dessutom var det en ambulanssjukvårdare i publiken som hoppade in och hjälpte till, förklarar Lindberg.

”Inte fullt så enkelt”

Ser ni över det här, med att det borde finnas ambulans på plats vid travbanan vid tävlingar?

– Klart vi ser över det, men det är inte fullt så enkelt. Det är inte alla landsting som kan erbjuda ambulans en hel tävlingsdag, av den anledningen att det inte finns tillräckligt med ambulanser. På de ställen de kan erbjuda ambulans så kan de heller inte garantera att de är kvar hela tävlingsdagen, då de måste ge sig iväg om något inträffar, säger Johan Lindberg och fortsätter:

– Det viktigaste är att du får snabb vård och att du får den vård som krävs, och det är det vi har som krav från Svensk Travsport. Det finns legitimerad sjukvårdspersonal på alla travbanor när det är travtävlingar. De finns där för att vårda, hålla vid liv och fatta beslut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Trav