Pilarski: ”Är omöjligt att tvivla på honom”

Franske superstjärnan Bold Eagle tillbaka – jagar revansch i Elitloppet: ”Har ändå rekordet för Solvalla”

avMattias Karlsson

1 av 3 | Foto: KANAL75
Bold Eagle sprang på 1.08,4 i försöket i Elitloppet i fjol.

Direkt efter Elitloppets final förra året skulle kusken Franck Nivard aldrig komma tillbaka.

På Vincennes stallbacke efter Prix d’Amerique i januari pratade tränaren Sebastien Guarato mest om de gemytliga franska landsortsbanorna.

Trots precis allt står Bold Eagle för den stora stjärnglansen den här söndagen på Solvalla.

Hästen Bold Eagle är en fransk nationalidol. Kusken Franck Nivard är en hyllad lirare i sulkyn. Tränaren Sebastien Guarato är en respektingivande hästkarl. Ägarkretsen med Pierre Pilarski i spetsen är publikfriare.

Efter två raka segrar i Prix d’Amerique på Vincennes i Paris, inklusive ett franskt triple crown samma år (Prix d’Amerique-Prix de France-Prix de Paris), började så småningom motgångarna för Bold Eagle.

1.08,4 och seger med sex längder i Elitloppsförsöket är det värsta vi har sett på en travbana.

Sedan tog det stopp, landsmannen Timoko och Björn Goop körde över alla i finalen och den franska superstjärnan slutade fyra.

Det blev visserligen segrar i två stora sommarlopp, på Vincennes och belgiska Mons.

Men hösten inleddes med en andraplats i Masters-finalen bakom franske supervalacken Aubrion du Gers.

Jämfördes med Lendl

Och det blev totalt sex raka andraplatser, inklusive den bakom Timo Nurmos Readly Express med Björn Goop i sulkyn i jakten på hattrick i Prix d’Amerique-segrar.

Självförtroendet stukades, stjärnglansen falnade.

Även om Fabrice Theil på den stora dagliga hästsporttidningen Paris-Turf i en haltande jämförelse menade att andraplatserna ökade myten om hästen likt den tidigare tjeckiske tennisstjärnan Ivan Lendl.

Samtidigt har den franska avelssäsongen fördröjts av den sena våren och blivit tuffare än normalt, och det svenska travförbundet har klargjort att Bold Eagles otillåtna utrustning som han startade med förra året kommer att stoppas (plattor på insidan av tömmarna och en springrem som inte är elastisk).

Laddar hos Stig H

I jakten på den stora revanschen i Elitloppet har Bold Eagle genrepat med två fina segrar i miljonloppen Grand Criterium de Vitesse på Cagnes-sur-Mer på den franska rivieran och Prix de l’Atlantique på Paris mer sommarbetonade bana Enghien.

Kretsen kring hästen har uppträtt mycket målmedvetet, finkänsligt och omsorgsfullt i de här två starterna.

De senaste veckorna har Bold Eagle också bland annat fått träna på den lilla gräsbanan Rambouillet.

Inför Elitloppet förra året stod Bold Eagle uppstallad på det stora hästsamhället Julmyra gård utanför Uppsala, i år kommer han att övernatta hos Stig H Johansson på Stora Alby i Upplands Väsby.

– De som känner mig vet att jag vill att dörren ska vara öppen för Bold Eagle. Men det känns som att det bästa för hästen i det här läget är att han får lugn och ensamhet med sin skötare Hugues Monthulé, säger ägaren Pierre Pilarski till franska travsajten Le Trot.

Erkänner flera fel

Många experter har ifrågasatt om Bold Eagle klarar två heat på en dag – Elitloppet förra året är enda gången hästen har gjort det och då var det också första gången han startade över kort distans.

– Jag är inte säker på att Bold Eagle förstod att han skulle springa både försök och final förra året. Enligt min mening var det vi, hästens entourage, som skickade honom dåliga signaler – han fick åka ut på banan fem gånger i den höga temperaturen och fick duscha helt efter försöket, det var inte de rätta alternativen, säger Pierre Pilarski.

– Men jag gillar inte att höra att Bold Eagle förlorade finalen – självklart blev det lite för tufft i försöket, men det var Timoko och den store Björn Goop som vann den här finalen. Vi fokuserade på Nuncio och det blev fel.

Vill vinna med Nivard

Pilarski får frågan om de har övervägt en annan kusk i år, till exempel Björn Goop.

– Nivard var besviken över vad som hände i finalen, och uppriktigt sagt så ville han inte tillbaka. Till en början sa jag till mig själv att om Franck sa nej så skulle vi inte återvända.

– Men varför inte? Bold Eagle har ändå rekordet på Solvalla.

– Vi kunde ha tagit Björn i stället, det är sant, särskilt eftersom han var tillgänglig. Men jag skulle aldrig ha tagit Björn före Franck, och Björn skulle inte ha accepterat det.

– Om vi ska vinna Elitloppet så är det med Nivard, och ingen annan. De två senaste loppen har han gett Bold Eagle de psykologiskt allra bästa förberedelserna inför Elitloppet, så det är omöjligt att tvivla på honom.

”Då byggs staty av Goop ”

Allt talar för att Bold Eagle kommer att bli favorit i Elitloppet sett till oddsen.

– Motståndet är inte svagare än förra året. Propulsion kommer att vara vår främsta motståndare, även om han inte har vunnit varken Prix d'Amérique eller Elitloppet, säger Pierre Pilarski.

– Ringostarr Treb imponerade i sin senaste start och jag vet inte var vi har australiensiska Maori Time. När det gäller Dreammoko ... om han vinner kommer det att byggas en staty med Björn Goop och tränaren Richard Westerink – det unnar jag Richard, det är en man jag älskar och han är nu här med Timokos son.

ARTIKELN HANDLAR OM